Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ „Curatorii” lui Igor Dodon…

FOTO „Curatorii” lui Igor Dodon de la Moscova și cum șeful statului și-ar raporta și coordona activitatea cu Kremlinul

Foto: Facebook/Igor Dodon

O scurgere de date din administrația președintelui rus și informațiile dintr-un telefon blackberry ce ar fi aparținut lui Igor Dodon relevă mai multe informații despre legăturile pe care șeful statului le are la Moscova, cine sunt curatorii săi de la Moskova și cine sunt specialiștii ruși care îl consiliază la alegerile prezidențiale. Dezvăluirile au fost făcute în cadrul unei investigații a centrului „Dossier” din Rusia, finanțat de fostul om de afaceri Mihail Hodorkovski și Rise.md, care a lansat o serie de materiale la subiect intitulată Kremlinovici.

„Nu comentăm făcăturile din presă care apar in context electoral și au miză politică evidentă”, este reacția staff-ului electoral al candidatului Igor Dodon.

Datele prezentate de Dossie arată că în administrația președintelui rus există o direcție specială care se ocupă de acumularea informației din țările ex-sovietice condusă de generalul Vladimir Chernov.

Oficial, se cheamă „Direcția președintelui pe relații culturale și regionale cu țările învecinate” și a fost creată în 2005. Pe lângă misiunea sa de bază, această instituție are misiunea de a-l informa pe Vladimir Putin despre situația de fapt din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Abhazia, Osetia de Sud, Uzbekistan, Kârgâstan, Tadjikistan, Moldova, Transnistria, Kazahstan și Țările Baltice. Informațiile acumulate sunt transmise adjunctului administrației președintelui rus, Dmitri Kozak, după care sunt prezentate liderului de la Kremlin.

În cadrul acestei direcții, jurnaliștii de investigație au identificat și departamentul care se ocupă de Republica Moldova care este condusă de un colonel al serviciului rus de spionaj extern, Igor Maslov și care are 4 subordonați Vasili Kashirin, Alexei Negodov, Andrei Rusakov și Svetlana Voronina.

Generalul Vladimir Chernov este al doilea din stânga, iar Igor Maslov al doilea din dreapta Sursa: dossier.center

Maslov este un personaj cu care Igor Dodon s-ar afla în strânsă legătură și îl vizitează de fiecare dată când merge la Moscova. De asemenea, șeful statului ar avea cel puțin 2 numere de telefon de-ale demnitarului rus pe care îl apelează.

sursa: Rise.md

Unul din subordonații lui Maslov ar fi un oarecare Vasili Kashirin care în 2014 a fost expulzat din Republica Moldova și care a activat mulți ani în anumite organizații non-guvernamentale de la Tiraspol.

Kashirin, încercuit, la o poză de grup a așa-numitului minister de externe de la Tiraspol

Departamentul lui Chernov are o misiune de a analiza profilele politicienilor din fiecare țară pe care o monitorizează. În Moldova, centrul urmărește activitatea a cel puțin 12 politicieni din Chișinău și alți 10 din autonomia găgăuză. Dossie prezintă caracteristicile Maiei Sandu, a lui Renato Usatîi, Andrei Năstase și Igor Dodon.

Prima caracteristică a lui Dodon datează din 2014 și în ea se spune că politicianul nu este un partener credibil la Chișinău și că urmărește mereu scopuri și ambiții personale. Ulterior însă, Igor Dodon a devenit de încredere și că menține legături strânse cu mai multe personașități apropiate de Kremlin. Mai mult, șeful statului s-ar consulta cu direcția condusă de Chernov. Un exemplu ar fi discursul pe care l-a avut la Conferința de Securitate de la Munchen care, potrivit Dossie, ar fi fost coordonat în mod special cu Moscova. Atunci, pentru prima dată Igor Dodon a ieșit cu conceptul de politică externă echilibrată în care pledează pentru relații bune și cu Vestul, și cu Estul.

Jurnaliștii de investigație ruși și moldoveni prezintă și cel puțin 3 consultați ruși care de la începutul campaniei electorale ar activa în sediul staff-ului de campanie a lui Igor Dodon, același cu cel al PSRM de pe strada Columna.

Este vorba despre Iurie Gudilin, Olga Grak și Serghei Perfiliev. Gudilin a fost surprins la sediul PSRM de mai multe ori, inclusiv când vorbea la balconul clădirii cu deputatul socialist Bogdat Țîrdea, iar din sediu ieșea Igor Dodon.

Același Gudilin a fost a mai fost surprins în dicuții cu colega sa venită din Rusia, Olga Grak, dar și alături de primarul capitalei Ion Ceban.

Gudilin este originar din Lvov, însă de mai mulți ani locuiește la Moscova. Potrivit investigației, consultantul politic este angajat al FSB-ului și este cel care monitorizează alegerile din Republica Moldova din partea serviciilor secrete ruse.

Olga Grak este originară din Kaliningrad unde a ocupat mai multe funcții publice a enclavei ruse din regiunea Baltică. În 2013, autoritățile lituanene au declarat-o indezirabilă din cauza legăturilor pe care le-ar avea cu serviciile speciale ruse, iar în ultimii 3 ani ar fi călătorit des pe ruta Kaliningrad-Moscova-Chișinău tur-retur.

Cel de-al 3-lea consultant politic rus ar fi Serghei Pergiliev care ar face parte dintr-o organizație internațională, Region, din care mai fac parte analistul poltic Valeriu Ostalep și deputatul Bogdat Țîrdea.

Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon ne-a spus să ne adresăm secretariatului PSRM, iar cel mai probabil aceste persoane sunt doar niște cunoscuți ai unor membri PSRM. Irina Astahova, responsabila mass-media a Partidului Socialiștilor ne-a sugerat să citim postările lui Bogdan Țîrdea în care se spune clar cum niciun telefon de-al șefului statului nu a fost pierdut și că tot ce a scris Rise este un fals. În același timp, Astahova a evitat să dea un răspuns despre prezența celor 3 consultanți politici la sediul PSRM menționând că toate răspunsurile le putem găsi în postarea lui Țîrdea.

Pe canalul său de telegram. Țîrdea a scris că Igor Dodon nu și-a pierdut niciun telefon vreodată, Informațiile prezentate de Rise sunt un fake și că instituția s-a făcut din nou de rușine după ce în 2016 a susținut-o deschis și murdar pe Maia Sandu.