Principală  —  IMPORTANTE   —   Fosta ministră a Sănătății Ala…

Fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco: Haos total în sistemul medical, nimic nu mai funcționează

Foto: gov.md

Autoritățile au pierdut controlul asupra infecției de COVID-19” și de câteva zile „a început nebunia cea mare”. Este părerea fostei ministre a Sănătății Ala Nemerenco, despre actuala situație pandemică.

Ala Nemerenco scrie pe pagina sa de Facebook că mesajele pe care le primește cu duiumul în ultimele trei zile de la colegii din sistemul medical „reflectă un tablou de haos total” și că nu ar mai funcționa nici așa-numitele „protocoale” în caz de COVID-19, „nu mai funcționează nimic”.

Fosta ministră a Sănătății scrie că pacienții sunt „disperați, alungați, supărați întreabă ce să facă și de ce sistemul joacă cu ei fotbal când ei își plătesc taxele regulat”. (…) „Fiecare serviciu, dar și fiecare pacient se descurcă așa cum poate. Majoritatea se tratează acasă, consultând medici cu experiență în tratamentul COVID. În statistici ei nici nu figurează. La nivel de țară se menține atât diagnosticarea slabă, o monitorizare și mai slabă, de contacți nu prea se mai ocupă nimeni, locurile în spital au ajuns la limită, personal medical iritat, obosit, pacienți în panică”.

Fosta ministră a Sănătății se adresează și colegilor săi.

Sunteți unicii acum la care oamenii se uită ca la Dumnezeu. Sunteți speranța și salvarea lor, nu-i părăsiți. Vă dau dreptate – ați obosit, v-au surmenat toți – de la autorități până la echipamentele care vă sufocă, sunteți în pericol permanent de infectare, vă riscați chiar viața. Dar pentru acești oameni în suferință sunteți mai mult decât medici sau salvatori”, scrie Ala Nemerenco.

Amintim că autoritățile sanitare din Chișinău au declarat de mai multe ori că sistemul medical este la limită și că nu mai sunt locuri în spitale pentru bolnavii de COVID-19. Iar premierul Ion Chicu, deși a criticat-o anterior pe Ala Nemerenco pentru mesajele sale de pe Facebook, a avertizat că „presiunea pe spitale și medici este enormă”.

Sâmbătă, 28 noiembrie, în R. Moldova au fost înregistrați alți peste 1.700 de oameni infectați cu noul tip de coronavirus, iar numărul total a ajuns la aproape 106.000 și 2.269 de cazuri de deces.

Până acum, 54 de angajați ai sistemului medical din R. Moldova au murit din cauza consecințelor provocate de COVID-19, iar peste 10.000 s-au infectat.