Principală  —  IMPORTANTE   —   „Forța Fermierilor” și-a arătat „categoric…

„Forța Fermierilor” și-a arătat „categoric și conceptual” dezacordul cu proiectul legii propus de Ministerul Agriculturii

În R. Moldova vor fi create camere agricole – un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural. Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională, comunică Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Asociația „Forța Fermierilor” și-a arătat „categoric și conceptual” dezacordul cu proiectul legii votat în Guvern.

Proiectul este conceput pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale. În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale. Legea urmează să fie aprobată de Parlament. 

Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare a declarat în cadrul unui briefing de presă că proiectul de lege votat în Guvern va transmis Parlamentului pentru a fi votat în prima lectură. „Din punctul meu de vedere, este vorba de un model revoluționar de modernizare a agriculturii în R. Moldova, pe dimensiunea asocierii. Crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii, nimicirii și degradării agriculturii din țară și procesului de creștere și dezvoltare. Nu-mi este frică să spun aceste cuvinte, pentru că am văzut cum este agricultura în statele unde sunt asociații, camere agricole și există cooperative și relații profesioniste între agricultori. Proiectul de lege este în totalitate inspirat din Austria și a fost efectuată o deplasare de către Ministerul Agriculturii și asociațiile de profil. Agricultorii din Moldova care au participat la vizită au coneștizat importanța acestui gen de asociere”, a punctat Bolea.

Asociația „Forța Fermierilor” și-a arătat „categoric și conceptual” dezacordul cu proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, aprobat în Guvern.

„Acest document de-facto prevede asociere forțată a fermierilor și ingerință directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole. Chiar dacă ministerul agriculturii încearcă să camufleze «colectivizarea» silită a agricultorilor sub forma de persoana juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara cu OBLIGAREA tuturor fermierilor să devină membrii acestora. Organizația noastră nu are nimic împotriva apariției camerelor agricole ca încă o formă de asociere benevolă a producătorilor agricoli. Dar în redacția propusă proiectul de lege contravine flagrant art. 20 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și art. 41 din Constituția RM, care au consacrat dreptul fundamental la liberă asociere”, se arată în mesajul asociației.