Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Finul lui Plahotniuc, consultant de…

Finul lui Plahotniuc, consultant de business: detalii despre activitatea ex-președintelui Parlamentului, fostul lider al partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu

Foto: agora.md

În timp ce este vizat într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, iar nașul său de cununie, fostul președinte al partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, a părăsit R. Moldova și este căutat de autăritățile de la Chișinău de aproape de 5 ani, modul de viață a lui Andrian Candu, ex-președintele Parlamentului și fostul lider al partidului „Pro Moldova”, nu pare să se fi schimbat foarte mult. Acesta participă la seminare și summit-uri în diverse țări ale Europei și este invitat la evenimente la care sunt prezenți oficiali de rang înalt de peste Prut.

După ce în octombrie 2021 Andrian Candu s-a retras din funcția de președinte al partidului „Pro Moldova”, creat în urma scindării PDM în 2020, acesta a devenit consultant în bussines, activând în cadrul companiei BizzMatters Consulting, care își are sediul la București. Totodată, Candu este partener strategic al companiei Delphos International și fondatorul Davead Consulting.

În ultimii ani, activând în cadrul acestor companii, fostul deputat a participat la diverse summituri, conferințe sau seminare în orașe precum București, Londra sau Viena.

Cel mai recent eveniment la care a fost prezent Andrian Candu este cea de-a 8-a ediție a Galei & Conferinței Smart City Industry Awards (SCIA), organizată de Asociația Română pentru Smart City și Urban Scope România. Într-o poză publicată de BizzMatters Consulting, acesta apare alături de Alexandru Botnari, primarul orașului Hâncești.

Sursa foto: BizMatters Consulting

Candu a fost prezent și la „Summit-ul liderilor de la București: Viitorul este acum”, care a avut loc în 2023. La eveniment a fost prezentă și Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, care atunci era senatoare a României. 

Totodată, în 2023 Candu a fost invitat la Gala de Excelență „Împreună protejăm România”, ediția a III-a, care s-a desfășurat la Palatul Regal din București. Evenimentul a fost organizat de Grupul de Presă MediaUno, Institutul Național de Statistică și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României. La Gală au fost prezenți mai mulți oficiali de rang înalt, precum senatori ai României sau ambasadori.

În martie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunța că va cere în instanță confiscarea „averii nejustificate” a fostului lider al Partidului „Pro Moldova” Andrian Candu, finul de cununie al ex-președintelui partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, în sumă de peste 4,3 milioane de lei. Conform unui document ANI emis în acea perioadă, în 2015 -2016 a fost identificată diferența vădită în sumă de peste 790 de mii de lei în privința lui Candu, care a fost generată din procurarea cotei sociale de 10% la Prime Management SRL și suplinirea bugetului familial prin alimentare cont de card în țară și în străinătate cu mijloace bănești. Proveniența acestei sume de bani rezulta din alte surse decât cele identificate și probate în cadrul controlului.

Pe 12 iulie 2022, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la fostul lider al Partidului „Pro Moldova” Andrian Candu, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) nu au oferit atunci prea multe detalii. „Perchezițiile au loc în cadrul unei cauze penale de îmbogățire ilicită. Descinderile se desfășoară la domiciliul acestuia, precum și în alte locații (…)”, declara Mariana Cherpec, fosta purtătoare de cuvânt a PG.

Curtea de Apel Chișinău va relua, în aprilie curent, examinarea cererii lui Andrian Candu împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI). Acțiunea a fost pusă pe stop, după ce apărătorul lui Candu a solicitat o pauză pentru efectuarea unei expertize financiar-contabile, notează anticorupție.md.