Principală  —  IMPORTANTE   —   FALS! Moldovenii din diasporă NU…

FALS! Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin în țară și trec frontiera

Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin în țară și trec frontiera, anunță autoritățile. Anunțul intervine în urma răspândirii unui nou fals.

Astfel, autoritățile îndeamnă populația să nu cadă în plasa știrilor false.

„Un nou fals este promovat pentru a speria moldovenii din diasporă. Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală atunci când revin acasă și trec frontiera”, precizează autoritățile.

Totodată, acestea anunță „că moldovenii din diasporă care nu au statut de rezident (adică stau mai puțin de 183 zile în Moldova timp de un an) NU sunt obligați să cumpere polița de asigurare”.

Cetățenii care nu sunt angajați și nici nu beneficiază de asigurare medicală din partea Guvernului sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual în primele trei luni ale anului, începând de astăzi, 29 decembrie. Anunțul a fost făcut de Compania Națională pentru Asigurări în Medicină (CNAM), care a specificat sumele pe categoriile de asigurați.

Valoarea primei în sumă fixă, pentru anul 2024, a rămas la nivelul anului curent – 12 636 de lei. În primele trei luni ale anului, persoanele obligate să se asigure în mod individual vor achita:

  • 1 014 de lei – proprietarii de teren cu destinație agricolă;
  • 1 622 de lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor;
  • 2 028 de lei – fondatorii de întreprindere individuală și de gospodărie țărănească, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, cetățenii străini cu drept de ședere provizorie sau permanentă în R. Moldova și cetățeni care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern;
  • 4 056 de lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar, interpret, traducător și administrator autorizat, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele care exercită independent profesia de medic de familie.

Persoanele care nu se asigură în termenul legal vor plăti, de pe 1 aprilie, prima în mărime deplină, adică 12 636 de lei și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Cum și unde poate fi achitată asigurarea medicală

Prima în sumă fixă poate fi achitată prin intermediul Serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay. În cazul plăţii prin intermediul seviciului MPay, dovada achitării nu trebuie prezentată Serviciului teritorial al CNAM. Persoanele care nu pot achita online, o pot face la oficiile poştale sau băncile comerciale.

La achitarea primei de asigurare în sumă fixă, cetățenii introduc codul numeric personal (IDNP-ul). Astfel, CNAM atenționează întreprinzătorii individuali, cum ar fi fondatorii de întreprindere individuală sau de gospodărie țărănească, să facă plata utilizând codul numeric personal, nu codul fiscal al entității. Dacă achitarea va fi făcută folosind codul fiscal al entității, fondatorii menționați în ordinul de plată nu vor obține statut de asigurat în sistemul de asigurare medicală obligatorie.