Principală  —  Ştiri   —   Erdogan cere încetarea „ocupației" armene…

Erdogan cere încetarea „ocupației” armene în Nagorno-Karabah

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni încetarea „ocupaţiei” armene în regiunea disputată Nagorno-Karabah pentru a pune capăt luptelor dintre separatiştii susţinuţi de Armenia şi forţele azere, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„A sosit momentul ca această criză care a început odată cu ocuparea Nagorno-Karabah să se încheie. De îndată ce Armenia părăseşte teritoriul pe care îl ocupă, regiunea va regăsi pacea şi armonia”, a declarat în cadrul unui discurs preşedintele Erdogan, a cărui ţară este principalul susţinător al Azerbaidjanului în acest conflict.

Un număr de 27 de soldaţi separatişti din regiunea caucaziană Nagorno-Karabah au fost ucişi luni în luptele cu Azerbaidjanul, a anunţat Ministerul Apărării din această provincie, după ce anunţase anterior un bilanţ de 28 de militari ucişi.

În total, de duminică, 58 de soldaţi din Nagorno-Karabah şi-au pierdut viaţa.

Baku a anunţat şapte civili ucişi, între care şase membri ai unei familii azere, iar regiunea disputată Nagorno-Karabah a anunţat că doi civili şi-au pierdut viaţa în confruntări.

Azerbaidjanul nu a furnizat informaţii despre pierderile sale militare. În total, cel puţin 67 de persoane – civili şi militari din ambele părţi – au fost ucişi.

Numărul real ar putea fi mult mai mare, ambele tabere pretinzând că au ucis sute de militari din tabăra adversă.

Armenia a decretat duminică legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a armatei în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.