Emmanuel Macron, primul președinte francez care vizitează Marea Britanie după mai bine de 15 ani: „Este un moment important pentru Europa noastră”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi Prima Doamnă, Brigitte Macron, au sosit marţi în Regatul Unit, la baza miliară Northolt, unde au fost primiți de către prinţul William şi soţia sa, Kate cu o gardă de onoare, potrivit BBC.
Emmanuel Macron și soția sa, Brigitte, au sosit pe teritoriul britanic către ora locală 11.30 (13.30, ora României), cu un avion, la baza miliară situată la vest de Londra. Ducii de Cambridge i-au întâmpinat pe cei doi.

Emmanuel Macron este primul președinte francez care efectuează o vizită de stat în Marea Britanie după mai bine de 15 ani. Ultima vizită a avut loc în martie 2008, când președintele Nicolas Sarkozy a fost oaspetele reginei Elisabeta a II-a.
Ulterior, cuplul prezidențial francez a pornit spre Catelul Windsor, unde a avut loc primirea oficială, de către regele Charles al III-lea şi regina Camilla.
Emmanuel și Brigitte Macron au fost întâmpinați cu fast regal: fanfare, o plimbare cu trăsura decapotabilă în fața mulțimii entuziaste, o gardă de onoare la castel. Au răsunat urale și câteva strigăte de „Vive la France” în timp ce trăsura care îi transporta pe regele Charles și pe președintele Macron traversa strada principală din Windsor, în fața Castelului Windsor.
O ceremonie fastuoasă pentru a reînvia o relație atât de afectată în ultima perioadă, scrie BBC. Diplomații francezi speră că următoarele trei zile vor ajuta ambele țări să treacă peste tensiunile generate de Brexit și de pactul de apărare cu SUA și Australia, din care Franța a fost exclusă.
La sosirea sa, președintele Macron a promis o cooperare „concretă, eficientă și durabilă” în domeniul apărării, energiei nucleare și migrației.
„Un moment important pentru Europa”
„Este un moment foarte important pentru naţiunile noastre” şi „este totodată un moment important pentru Europa noastră”, a scris pe X şeful statului francez când ajungea în Marea Britanie.
Europa şi Regatul Unit este necesar să „deschidă noi căi de cooperare” împotriva „marilor provocări” mondiale, a adăugat el, potrivit AFP.
„Avem atât de mult de construit împreună, pentru propriile noastre responsabilităţi, pentru stabilitatea continentului, pentru prosperitatea şi competitivitatea noastră, pentru protecţia democraţiilor noastre”, a mai transmis el.