Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Eduard Baghirov, implicat în dezordinele…

Eduard Baghirov, implicat în dezordinele de la 7 aprilie 2009, a decedat

Eduard Baghirov, scriitorul, producătorul și blogger-ul cu cetățenie rusească condamnat în dosarul „7 aprilie”, a murit la vârsta de 47 de ani, transmite Varlamov News.

Cauzele decesului nu au fost încă făcute publice. Potrivit sursei sus citate, Baghirov s-ar fi aflat în comă ultima săptămâna.

În anul 2015 Eduard Baghirov a fost condamnat de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani la 5 ani de închisoare. Condamnarea a venit după ce procurorii au demonstrat că acesta a participat în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul capitalei.

Verdictul a fost pronunţat în lipsa inculpatului, care a fost reținut, la Chișinău, la 16 iunie 2011, dar a fugit din R. Moldova după câteva luni de detenție, când măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu.

Procurorii l-au acuzat pe Baghirov de infiltrare în mediul social moldovean în calitate de blogger și scriitor și utilizarea de tehnologii online de manipulare a maselor pentru realizarea unor provocări până și după alegerile din aprilie 2009. Baghirov a scris după evadarea prin regiunea transnistreană și aeroportul de la Odesa că autoritățile moldovene ar fi știut și că ar fi supravegheat fuga lui.

Într-un interviu oferit pentru ZdG în 2016, Baghirov a afirmat că Vlad Plahotniuc este cel care a stat în spatele dezordinilor de pe 7 aprilie 2009.

Nu suntem cunoscuţi cu Plahotniuc, dar eu, bineînţeles, ştiu cine este. Da, el conduce ţara voastră: el schimbă conducerea în guvern, în parlament, gradele superioare în serviciile speciale, chiar şi pe preşedinte l-a scos din mânecă. Da, el a fost unul dintre cei care au ordonat lovitura de stat de atunci. Nu cunosc care-i părerea autorităţilor ruse despre el: dintre politicienii ruşi pe care îi cunoaşteţi comunic, uneori, cu viceministrul rus de Externe, Grigori Borisovici Karasin, dar avem teme mai interesante pentru discuţii, decât un oarecare Plahotniuc. La voi el este un demiurg, dar în Rusia e neînsemnat”, a declarat Baghirov pentru ZdG.

În cadrul aceluiași interviu el a menționat că ar avea și probe care ar demonstra implicarea lui Plahotniuc: „Da, am unele probe indirecte şi chiar aş fi gata să le prezint în judecată. Dar, clar lucru, nu acum. În timpul guvernării Plahotniuc, ele nu vor avea nicio importanţă juridică şi, în genere, nu vor fi cercetate. Să le publici în presă e devreme, dar asta neapărat se va întâmpla.”