Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Un coridor alb pentru…

Editorial Un coridor alb pentru cei care nu vor să omoare oameni în Ucraina

Undeva, într-o localitate din R. Moldova, doi bătrâni își duc cu greu zilele. Ea – țintuită la pat de mai mulți ani. El, la ai săi 90 – soț, doctor, îngrijitor, bucătar, confident, psiholog pentru ea, cea care i-a fost dragă o viață și care i-a dăruit doi feciori ca brazii.

Da, ambii suferă din cauza lipsurilor, a problemelor de sănătate, dar mai ales de dorul feciorilor care, de mai mulți ani au plecat de acasă, căutându-și șanse de viață în Federația Rusă. Acolo au muncit, și-au făcut familii. De acolo, din când în când, veneau pe acasă în scurtele lor vacanțe, fiindu-le de mare ajutor părinților. În ultimul an, însă, nu au mai ajuns la părinți. Tatăl celor doi ne-a contactat la redacție să ne întrebe în ce condiții copiii lui ar putea veni acasă, în R. Moldova. Nu, nu pentru totdeauna, că au copii de școală acolo, dar ca să poată fi de ajutor, că ei, părinții, tot mai greu fac față problemelor. „Nu suntem noi singurii cu copii plecați în Rusia, care nu pot reveni acasă în ultimul timp. E plină Moldova de familii aflate în suferință, din cauza despărțirii de copiii lor. Am auzit că din Rusia ar putea pleca, dar că Moldova nu-i mai primește, ei având cetățenie rusească. Ce putem face?” – ne tot întreabă tatăl celor doi feciori stabiliți în Rusia.

Ieri am continuat discuțiile cu prietenul ZdG. După ce consultasem mai multe informații la acest subiect, i-am spus că R. Moldova oricând i-ar primi feciorii, chiar dacă au cetățenie și pașapoarte rusești. Problemele ar fi, mai degrabă, legate de ieșirea din Federația Rusă, care a impus mai multe restricții bărbaților de până la 60 de ani cu cetățenie rusească, din perspectiva mobilizării lor în rândurile armatei pentru a-i trimite pe frontul ucrainean. Da, așa este. Și cunoaștem numeroase cazuri când bărbați din R. Moldova, aflați la muncă în Rusia, pentru a scăpa de război, au evadat de acolo clandestin, neglijând legislația rusească, ajungând acasă doar după ce au achitat sume grele de bani, sub formă de mită.

De la începutul acestui an tot mai frecvent apar știri despre o posibilă nouă mobilizare, de astă dată – generală. Inițiativa ar veni din partea unei asociații care se bucură de sprijinul președintelui Putin și care are numele sugestiv „Văduvele soldaţilor”. Anume aceste văduve i-ar fi cerut preşedintelui să inițieze o mobilizare generală în ţară, iar interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia să fie respectată cu strictețe, cazurile de dezertare urmând să fie pedepsite inclusiv cu 10 ani de închisoare.

Argumentul „văduvelor” e că bărbații lor au murit și că ele au rămas neapărate, motiv din care bărbații din Rusia trebuie să se implice cu devotament în apărarea lor.

Mesajul „văduvelor” vine în contextul în care experți militari ucraineni semnalează că armata rusă are insuficiente efective de luptă pentru a compensa pierderile suportate în Ucraina și că nu mai are rezerve pentru a forma noi unităţi militare.

În timp ce Rusia se pregătește de o nouă mobilizare, de această dată, generală, procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, l-a informat pe Vladimir Putin că peste 9 mii de cetăţeni ruşi care au fost „mobilizaţi ilegal” pentru a lupta în Ucraina, au revenit la casele lor. Procurorul a făcut referire la problemele de sănătate ale celor mobilizați abuziv. Totodată, indirect, procurorul i-a raportat lui Putin că instituția din subordinea sa a soluționat toate problemele legate de ilegalitățile înregistrate în procesul de dotare a armatei cu armuri și cu uniforme. Deci, cei mobilizați, legal sau ilegal, pot fi liniștiți, căci vor fi echipați corespunzător. Mobilizările nu sunt organizate pentru asigurarea păcii, acestea fiind un element sigur al războiului. Deci, mobilizarea, asigurarea cu armuri și uniforme este un element cert că rușii vor să continue războiul în Ucraina, acest fapt însemnând riscuri pentru moldovenii stabiliți în Rusia. Numărul acestora s-a diminuat constant, ajungând în 2022  la circa 75 de mii, după ce în 2014 era de 500 de mii de moldoveni stabiliți acolo. Mulți sau puțini, orice persoană care este în pericol de mobilizare și de expediere pe câmpul de luptă din Ucraina ar trebui protejată inclusiv de statul R. Moldova. Este pregătită Ambasada R. Moldova în Federația Rusă să constituie un coridor alb pentru toți moldovenii, care, locuind în Rusia, nu vor să omoare oameni pașnici în Ucraina? Astfel, poate și cei doi feciori ai cititorilor noștri, despre care vă vorbeam la început, ar putea reveni acasă.