Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Echipament resterilizat și reutilizat la…

Echipament resterilizat și reutilizat la Spitalul Clinic Republican? Precizările directorului SCR

Personalul de la Spitalul Clinic Republican (SCR) a fost anunțat că va trebui să predea, după utilizare, echipamentul medical, se arată într-un mesaj pe care l-am primit la redacție. Ulterior, echipamentul ar urma să fie supus resterilizării. De cealaltă parte, directorul SCR, Andrei Uncuța susține că, în prezent, echipamentul nu este reutilizat. 

Sursa, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, a spus că anunțul de la administrație (vezi foto mai jos) privind echipamentul a venit luni, după ce în presă a fost publicat fragmentul video în care asistentul medical Eugeniu Cebotari vorbea despre lipsa măștilor și a mănușilor de bună calitate la locul său de muncă.

La moment, în spital se internează numai pacienți care nu mai rabdă fără intervenția personalului medical, fie terapeutic, fie chirurgical – pacienți cu ciroză, cu diabet, adulți care necesită intervenții pe cord și chiar nou-născuți. De-abia luni s-au împărțit echipamente în secțiile care nu au tangență directă cu pacienții confirmați cu COVID-19”, a mai declarat sursa din interiorul SCR, opinând totodată că echipamentele, după resterilizare, nu vor mai fi de aceeași calitate.

Știu despre cei de la reanimare că trebuie să îmbrace pamperși cât lucrează în zona cu infectări, deoarece costumele de protecție sunt numărate, iar din zona respectivă pot ieși numai odată la 6 ore. Cine a îndrăznit să se revolte pe seama dotărilor cu măști, cu echipament de protecție a primit mustări”, adaugă sursa.

De cealaltă parte, directorul SCR, Andrei Uncuța susține că, în prezent, niciun echipament din instituție nu este reutilizat. Mai mult, punctează că săptămâna viitoare ar urma să fie aduse noi echipamente.

Niciun echipament, la acest moment, nu este resterilizat și refolosit. Noi nu folosim echipament resterilizat. Există echipamente medicale, pe care le vom avea, cum ar fi combinezoane medicale, care sunt de uz multiplu și care pot fi resterilizate. Săptămâna viitoare, noi le vom primi și atunci vom vedea. Ele sunt de o calitate foarte bună, nu pot fi aruncate. Sunt și combinezoane care pot fi resterilizate de 90 de ori. Adică, dacă ai metodele corecte. Noi avem inclusiv sterilizator cu plasmă. De exemplu, sunt anumite tipuri de ochelari sau de materiale, care după utilizare pot fi sterilizate, prin anumite metode și reutilizate. Acum, noi nu reutilizăm echipamentele. Le dăm pe toate noi angajaților noștri. Dar, sunt multe combinezoane și alte echipamente pe care nu le aruncăm la gunoi, ci le stocăm. Le sterilizăm și facem stoc separat. Acum, toate seturile pe care le primim, le eliberăm colegilor și ei iau de fiecare dată seturi noi”, a declarat Uncuța. 

Bilanțul cazurilor confirmate cu COVID-19 se ridică la 2049. 235 de cazuri au fost recuperate, iar 195 sunt grave. Până astăzi, s-au înregistrat 51 de decese.