Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DW: Investiții germane în învățământul…

DW: Investiții germane în învățământul profesional din R. Moldova

Datorită sprijinului german, peste 70% din absolvenții din trei școli de meserii din R. Moldova își găsesc un loc de muncă, constată DW.

Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri de dezvoltare ai R. Moldova. Din anul 1993 până în prezent, statul german a finanțat proiecte în valoare de 281,9 milioane de euro în diverse domenii de cooperare bilaterală. O parte din acest suport este direcționat în învățământul dual, care le oferă tinerilor șansa de a obține nu doar studii, ci și o profesie. 

La Școala Profesională din Hâncești, tinerii studiază nu doar fizică sau limbi străine, ci și o profesie. În prezent, 50 de elevi își fac aici studiile prin sistemul dual, implementat din 2014. Pe lângă profesia de brutar, tinerii pot însuși meseria de croitor sau cusătoreasă. 

Tot cu suportul Germaniei, Școala a inițiat programul de învățământ dual la penitenciarul pentru femei din satul Rusca. Datorită acestui ajutor, până în prezent, 176 de absolvenți ai școlii de meserii din Hâncești au beneficiat de studii prin sistemul dual iar aproape 200 de deținute din penitenciar au învățat o nouă profesie.

Datorită Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei a fost procurat echipament IT în valoare de peste 170.000 de lei și a fost susținut dialogul continuu cu Camera de Comerț, pentru extinderea sistemului de învățământ dual prin cooperarea cu antreprenorii din domeniile studiate, scrie DW în analiza sa.

Ingineri pentru companii germane

Colegiul de Inginerie din Strășeni a fost creat pentru a forma specialiști calificați pentru investitorii străini, stabiliți în Zonele Economice Libere din R. Moldova. Și aici este implementat sistemul dual de formare după modelul german iar tinerii pot aplica la programul „Mecatronică” sau „Operator mașină”.

Potrivit DW, pe lângă învățământul dual, studenții colegiului pot participa la programe de mobilitate. Astfel, instituția, în parteneriat cu grupul german de companii „OKW”, oferă studenților posibilitatea de formare prin participarea la un program dual cu o durată de șase luni în Germania și cu o bursă lunară de 800 de euro. De asemenea, programul oferă un curs intensiv de limbă germană.

Jocuri de-a business-ul agricol

Un alt proiect de investiții în învățământul dual este implementat în domeniul educației financiare, care este promovat în rândul tinerilor din R. Moldova printr-un joc antreprenorial pentru fermieri desfășurat la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău. Acest joc de afaceri reprezintă o metodă inovativă, elaborată de „Sparkassen Stiftung”, cu suportul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Din anul 2022, au fost implementate peste 40 de astfel de jocuri, atât în domeniul economic, cât și de agri-business, la care au participat circa 1000 de tineri.

Margret Uebber, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, este de părere că aceste proiecte contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor din țară și oferă suport în realizarea obiectivului de integrare a R. Moldova în Uniunea Europeană.

„Ceea ce vedem noi în cadrul acestor instituții sunt proiecte de dezvoltare a potențialului economic al tinerilor din țară. Aceste proiecte le implementăm deja de 15 ani și peste 12.000 de elevi au beneficiat de ele. Actualmente lucrăm cu 44 de instituții de învățământ și cooperăm cu 280 de companii, pentru că acesta este un model de învățământ dual, unde baza teoretică este combinată cu cea practică. În cadrul acestor proiecte, 71% din absolvenți își găsesc un job ulterior”, a declarat ambasadoarea Germaniei.

În 2023, se împlinesc 30 de ani de relații economice bilaterale între Germania și R. Moldova. În 2022, importurile din Germania au ocupat locul șase în statisticile comerciale ale R. Moldova, iar exporturile – locul cinci.