Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După descoperirea dronei căzute în…

După descoperirea dronei căzute în Delta Dunării, SUA anunță că va trimite avioane F16 pentru a apăra România

Imagine-simbol

Secretarul de stat al SUA Antony J. Blinken a anunțat într-o discuție cu ministrul Luminița Odobescu că SUA vor trimite avioane de luptă F16 pentru a efectua misiuni de poliție aeriană în România, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Cei doi oficiali au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt Matthew Miller, citat de G4media.ro.

”Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu. Secretarul de stat Blinken și ministrul de externe Odobescu au discutat despre investigația României privind resturile de drone găsite în România, în apropierea graniței cu Ucraina. Cei doi au discutat despre o cooperare suplimentară pentru menținerea securității spațiului aerian, inclusiv despre o viitoare rotație a unor avioane de luptă F-16 suplimentare ale SUA pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în România. Secretarul Blinken a afirmat sprijinul nostru neclintit pentru România, aliatul nostru NATO”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat al SUA.

Reamintim că autoritățile române au început o investigație privind resturile de dronă găsite în localitatea Plauru din Delta Dunării. Autoritățile au recunoscut abia miercuri căderea dronei, deși Ucraina anunțase încă de luni dimineață că o dronă rusească ar fi căzut în România.

În acest moment, avioane de luptă din mai multe state membre NATO desfășoară misiuni de poliție aeriană pentru a descuraja orice posibilă agresiune aeriană asupra României.

NATO are un angajament de apărare colectivă, conform căruia alianța militară consideră că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor aliaților.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că NATO nu deține informații care să indice un atac intenționat din partea Rusiei, subliniind totodată riscurile pe care le reprezintă atacurile aeriene rusești în atât de mare apropiere de teritoriul alianței.