Principală  —  IMPORTANTE   —   Dorin Recean merge la Vilnius.…

Dorin Recean merge la Vilnius. Va participa la Summitul Inițiativei celor Trei Mări

Dorin Recean va reprezenta R. Moldova la cel de-al IX-lea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, care se va desfășura în următoarele două zile în capitala Lituaniei, Vilnius.

„Șeful Executivului va avea întrevederi bilaterale cu oficialii lituanieni, printre care Ingrida Šimonytė, prim-ministra Lituaniei și Viktorija Čmilytė-Nielsen, președintă a Seimasului Republicii Lituania. Totodată, premierul se va întâlni cu membrii diasporei moldovenești”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

R. Moldova a obținut în septembrie 2023, alături de Ucraina, calitatea de stat participant asociat al Inițiativei celor Trei Mări. Decizia a fost luată la cel de-al VIII-lea Summit, care s-a desfășurat la București, România.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

Anul trecut, R. Moldova a fost reprezentată de către Maia Sandu.