Principală  —  IMPORTANTE   —   Doliu în judo-ul moldovenesc. S-a…

Doliu în judo-ul moldovenesc. S-a stins din viață Antrenorul Emerit al Republicii Moldova și al Bulgariei, Vasile Colța, răpus de COVID-19

Foto: Eduard Ciobanu via Facebook

Unul dintre cei mai buni și titrați antrenori ai judo-ului moldovenesc, antrenorul emerit Vasile Colța a decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19. Și-a dedicat 51 de ani profesiei, iar de-a lungul anilor a educat și promovat zeci de campioni și premienți naționali, europeni, mondiali și olimpici în fosta URSS, Republica Moldova, Bulgaria, iar în ultimii ani conducea naționala Emiratelor Arabe Unite.

„Trist, foarte trist… În această noapte a decedat VASILE COLȚA, o legendă a judo-ului moldovenesc. Va rămâne pentru toți un model de dăruire, energie explozivă și inteligență. Datorită dumnealui această probă olimpică într-un stătuleț așa de mic cum este R. Moldova a avut parte de o dezvoltare fără precedent, iar judocanii noștri au devenit o forță de temut nu doar în Europa, ci și pe toate meridianele mapamondului”, a scris pe pagina sa de facebook Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Republica Moldova.

Cu un mesaj de condoleanțe a venit și jurnalistul sportiv, Ion Robu.

„S-a stins din viață Antrenorul Emerit Vasile Colța. Antrenorul Emerit la judo al Republicii Moldova și Bulgariei. Vasile Colța a decedat noaptea trecută din cauza coronavirusului la un spital din Chișinău. În urmă cu trei zile am discutat telefonic cu el: ”Mă simt bine. Mulțumesc mult medicilor. Au făcut tot posibilul să mă scape. Ne vedem curând la un pahar de vin nou”, mi-a spus glumeț la despărțire. Ieri l-am telefonat, dar nu mi-a răspuns. ”Probabil, urmează vreo procedură”, m-am gîndit. Urma să-l sun astăzi. Aflu, cu mare părere de rău, că ne-a părăsit”, a scris cronicarul sportiv.

Vasile Colța și-a început activitatea în 1969 în calitate de antrenor de sambo la Hâncești. În 1971, elevul său, Ștefan Drăgan, a devenit campion al URSS la cadeți. În 1973, un alt discipol, Ion Covurluean, a cucerit titlul de campion al Uniunii Sovietice printre juniori. În 1975, Mihail Buiuc a cucerit titlul de vicecampion al Spartachiadei popoarelor URSS la judo, cedând în finală doar legendarului Vladimir Nevzorov. În 1978, Ilie Buiuc a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate la sambo.

A fost cooptat în continuare membru al staff-ului tehnic al naționalei URSS, iar din 1978 a început să antreneze selecționata Bulgariei. La Olimpiada de la Moscova (1980), Mitko Zapreanov și Ilian Nedkov au urcat, surprinzător pentru multă lume, pe podiumul de premiere, iar Gheorghii Petrov s-a clasat pe locul cinci. A fost decorat pentru performanțele realizate cu unul dintre cele mai prestigioase distincții ale Bulgariei, ”Zolotoi Orden”.

În 1982, Ion Covurluean a devenit campion european de tineret la judo. Premianți la Europenele de seniori devin în continuare elevii săi Apti Magomadov, Tudor Lazarenco, Oleg Crețul, Andrei Golban…

Victor Florescu a cucerit în 1999, în premieră în istoria sportului moldovenesc, medalia de argint la Mondiale. Mai apoi, Sergiu Toma a obținut medalii la Europene și Mondiale, Jocurile Olimpice pentru Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite.

A fost implicat în faza finală a obținerii performanțelor, fiind la timona echipei naționale, a tuturor celor nouă judocani moldoveni care au devenit premianți la Europene și Mondiale după declararea independenței țării. Este decorat cu ”Ordinul de Onoare”.

Născut pe 9 februarie 1946 la Hâncești. Maestru al sportului, multiplu premiant al campionatelor republicane de sambo. Medaliat cu argint la Jocurile unionale ale sportivilor de la sate din URSS (1978). Antrenor-șef al lotului național de judo cu începere din 1984 – cu o pauză în perioada 2004-2008 – până în 2012. Antrenor Emerit al Moldovei și Bulgariei.

În ultimul timp, până la internarea în spital, pregătea selecționata Emiratelor Arabe Unite