Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doi deputați, unul de la…

Doi deputați, unul de la guvernare și altul din opoziție, critici față de noile restricții mai dure față de industria tutunului. „Da, într-adevăr, dumneavoastră nu sunteți om de știință!”

Doi deputați, unul aflat la putere și altul – în opoziție, au criticat pachetul de legi privind controlul tutunului, votat în prima lectură de Parlament, și au exprimat rezerve în legătură cu impunerea unor restricții mai dure față de industria tutunului. Acestea prevăd, între altele, interzicerea în R. Moldova a pliculețelor cu nicotină.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, a atras atenția că pachetul de legi propus va stabili reglementări mai dure decât Directiva Uniunii Europene pe acest domeniu. El a mai spus că există riscul de contrabandă cu anumite produse de tutun pe care R. Moldova intenționează să le interzică, făcând trimitere la pliculețele de nicotină.

Întrebarea mea este de ce noi impunem restricții mai dure decât Directiva UE și dacă nu riscăm prin aceasta să creștem contrabanda pe sens invers?”, a întrebat deputatul PAS, președintele Comisiei pentru securitate.

Nu o să crească contrabanda. Contrabanda nu este niciodată legată de interdicții. Și o să vă aduc un argument: la noi, în R. Moldova nu este interzis importul și exportul de țigări, dar contrabanda cu țigări este extraordinar de înaltă și am văzut câte capturi au fost la poliția de frontieră”, i-a răspuns ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Drept răspuns, Lilian Carp a adăugat: „Noi trebuie să ne axăm pe politici de contracarare și descurajare. Eu mai mult aș pune accent pe diferite campanii de a stopa consumul. Totul începe de la educație. Cât de mult am pune interdicții, dacă nu o să avem o politică de educare a populației, puțin probabil că o să atingem obiectivul. Tot ce e interzis, le pare că este ceva ieșit din comun”.

Ministra Sănătății i-a atras atenția că în R. Moldova este un consum foarte mare de produse din tutun în rândul tinerilor, în comparație cu alte state.

O altă opinie critică a venit din partea deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco. El s-a referit mai ales la intenția de interzicere a pliculețelor de nicotină și a făcut trimitere la instituția din SUA Food and Drug Administration, care a decis legalizarea pliculețelor cu nicotină. „Eu nu sunt om de știință, eu citez. Ei s-au bazat pe faptul că acestea (pliculețele cu nicotină, n.r.) reprezintă terapie de înlocuire. (…) E aceeași dependență ca și în cazul alcoolului. Omul nu poate fi impus să renunțe imediat”, a argumentat deputatul BECS.

Pe dumneavoastră vă știam că sunteți foarte interesat de terapia de înlocuire la droguri, fiindcă acesta e business-ul dumneavoastră. Dar n-am știut că vă interesează și a tutunului. Eu știu că dumneavoastră aveți drogurile și medicamentele în interes, dar dacă ați trecut la tutun, eu salut. Și dumneavoastră ați spus un lucru foarte adevărat. Ați subliniat de trei ori: „Eu nu sunt om de știină”. Da, într-adevăr, dumneavoastră nu sunteți om de știință, domnule Odnostalco!”, i-a răspuns Ala Nemerenco, ministra Sănătății,

Proiectul, votat de 74 de deputați în prima lectură, a fost elaborat de Ministerul Sănătății, în comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, și conține prevederi referitoare la extinderea listei cu locurile în care este interzis fumatul, cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor de tutun și celor conexe, majorarea amenzilor. Propunerile legislative vizează toate tipurile de produse de tutun și cele conexe – țigarete, țigări electronice, dispozitive pentru încălzirea tutunului activat sau narghilea, informează Parlamentul.

Ar urma să fie înăsprite amenzile pentru fumatul în locuri interzise. Acestea  vor fi de până la 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de până la un an. Totodată, persoanele fizice care fumează în locuri interzise vor fi amendate cu până la 2 250 de lei sau vor presta muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. Amenzi mai dure vor fi aplicate și persoanelor care vor comercializa produse din tutun în locuri interzise sau minorilor. Acestea vor risca amenzi de până la 20 000 de lei.

Proiectul interzice comercializarea produselor din tutun în unități de comerț ambulant mobile și imobile. De asemenea, este interzisă vânzarea fără documente justificative, eliberate de producători sau importatori, care să demonstreze proveniența produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora etc.

O altă prevedere se referă la extinderea listei cu locurile în care va fi interzis fumatul. Fumatul va fi interzis în spațiile publice deschise ale sediilor, inclusiv pe teritoriile autorităților publice ale statului, ale instituțiilor medico-sanitare, de învățământ, instituțiilor sociale, culturale, sportive. Se mai interzice fumatul în raza de 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise și la locurile de muncă, de la fereastră, pe terenurile de sport, pe terenurile de joacă pentru copii, în parcuri, pe plaje, în locurile sau instalațiile de captare a aerului pentru spațiile publice închise și în stațiile de transport public. Este interzis fumatul și în scara blocurilor, cabina ascensorului, alte locuri de uz comun. La fel, angajatorii și proprietarii de spații publice sunt obligați să asigure un mediu fără fum de tutun.

Proiectul impune cerințe noi de etichetare și avertismente pentru produsele conexe, cum ar fi țigaretele electronice, flacoanele de reumplere și produsele din plante pentru fumat. Acestea trebuie să conțină avertismente clare privind conținutul de nicotină și riscurile asociate. Avertismentele de sănătate trebuie să acopere 30 % din suprafața ambalajului. De asemenea, se introduc noi interdicții pentru promovarea și sponsorizarea produselor din tutun și conexe, inclusiv în jocurile video sau programele TV.

Potrivit datelor statistice, trei din zece moldoveni de vârstă adultă sunt fumători, iar mai mult de un sfert consumă zilnic produse din tutun. În ultimii ani, crește vertiginos numărul adolescenților fumători. Potrivit studiului „Global Youth Tobacco Survey”, în anul 2019, o treime dintre adolescenți au încercat să fumeze țigarete electronice cel puțin o dată, se arată în comunicatul Parlamentului.

Proiectul are drept scop alinierea legislației naționale la rigorile legislației Uniunii Europene, în concordanță cu prevederile Convenției-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului, precum și asigurarea protecției cetățenilor de acțiunea nocivă a produselor de tutun. Punerea în aplicare a prevederilor proiectului este graduală, în funcție de complexitatea măsurilor. Inițiativa legislativă urmează a fi examinată în lectura a doua, mai notează un comunicat al Parlamentului.