Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Șefa Direcției Educație din…

DOC Șefa Direcției Educație din Criuleni și secretara Consiliului local Pruteni riscă să fie demise din funcții

Șefa Direcției Educație din Criuleni și secretara Consiliului local Pruteni riscă să fie demise din funcții. Asta după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că acestea s-au aflat în stare de incompatibilitate și a emis două acte de constatare.

Fostă cosilieră în cadrul Consiliul raional Criuleni, Ala Ungurean, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților – În perioada februarie 2020- mai 2020 s-a aflat în stare de incompatibilitate nesoluționată în termenul legal, deținând simultan cu mandatul de consilier și calitatea de funcționar public, cea de șefă al Direcției Educație a Consiliului raional Criuleni.

Secretara Consiliului comunal Pruteni din raionul Fălești, Eugenia Cazacu, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, aflându-se în dublă stare de incompatibilitate. În perioada noiembrie-decembrie 2019 a exercitat concomitent cu funcția publică de secretar al Consiliului comunal Pruteni și mandatul de consilier comunal în Consiliul Pruteni. În perioada noiembrie 2019-martie 2020, aflându-se în funcția de secretară a Consiliului comunal Pruteni a exercitat și mandatul de consilier raional Fălești.

Inspectorii de integritate au stabilit că cele două persoane vizate, aflându-se în funcții publice au admis încălcarea regimului juridi al incompatibilităților  prin faptul că, având la dispoziție termenii legali  prevăzuți de legislație, nu și-au soluționat stările de incompatibilitate în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive cele două persoane ar putea fi decăzute din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani. 

 Totodată, cele două persoane ar putea fi incluse în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.