Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Noul șef adjunct al…

DOC Noul șef adjunct al INI: Finul lui Cavcaliuc care anterior a condus Direcţia Nr.5, structură desființată în 2019

teologie.md

Oleg Pasat, unul dintre finii de cununie ai fostului șef ajunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, s-a ales cu o nouă funcție. Recent, acesta a fost numit șef adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), o subdiviziune specializată a IGP.

Noul post de muncă al lui Pasat a fost ținut departe de ochii presei, iar în spațiul public nu s-a făcut un anunț în acest sens. Nici pe pagina oficială a IGP numele lui Oleg Pasat nu este indicat la secțiunea Conducerea Inspectoratului Național de Investigații.

IGP

Ofițera de presă a IGP, Mariana Bețivu, ne-a confirmat că Oleg Pasat a fost numit șef adjunct în cadrul INI pe data de 8 mai curent, prin ordinul ministrului de Interne, Pavel Voicu.

Consiliera ministrului de Interne, Alina Zbancă ne-a explicat că Pasat a fost selectat din motivul că deține toate caracteristicile necesare și a fost numit conform legii.

„Nu este obligatoriu să fie organizat concurs pentru aceste funcții, de multe ori se fac selecții din resursele umane interne. Acesta are experiența necesară practică și teoretică, are o carieră de mulți ani în sistemul Afacerilor Interne și a fost numit conform legii”, a comentat Alina Zbancă, consiliera ministrului de Interne.

Oleg Pasat a activat anterior în structurile INI. În perioada 2015 – 2016, acesta a fost șef adjunct în cadrul Direcţiei Nr.5 al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, structură ce a fost lichidată vara trecută de Andrei Năstase, pe atunci ministru al Afacerilor Interne. Decizia de a desființa Direcția de acțiuni speciale din cadrul INI a fost luată din motiv că instituția ar fi fost instrumentul de urmărire, interceptare și filare a persoanelor care îndrăzneau să se opună guvernării democrate.

Sursele Ziarului de Gardă ne-au comunicat că Oleg Pasat este unul dintre finii de cununie ai fostului șef ajunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, fapt ce nu a fost nici confirmat, dar nici infirmat de ultimul.

„În primul rând, nu duc cont ce numiri se fac în instituțiile statului. În al doilea rând, vă rog să nu vă legați de diferite zvonuri și vehiculări, numai pentru a mă atrage și pe mine în diferite istorii. De mai mult timp m-am eliberat din organele statului și cât am fost în serviciu mi-am făcut cu cinste datoria. Astăzi nu urmăresc cine și unde este numit”, ne-a comunicat Gheorghe Cavcaliuc.

Fiind întrebat dacă confirmă sau infirmă că ar fi nașul de cununie al proaspătului șef adjunct al INI, Cavcaliuc s-a arătat deranjat de întrebare și a menționat că „mai puțin mă interesează acest lucru, important să fie ordine în țară”.

Până a fi numit șef adjunct al IGP, Cavcaliuc a îndeplinit funcția de șef al Direcţiei nr. 5 (Direcția Operațiuni Speciale) a Inspectoratului naţional de investigaţii al IGP din cadrul MAI. Iar după plecarea acestuia, funcția a fost preluată de către Oleg Pasat.

Acum 5 ani, atât Cavcaliuc, cât și Pasat au fost înnaintați și menționați cu medalia „Două sute de ani de la Întemeierea eparhiei Chişinăului” de către Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. Detalii AICI.

Oleg Pasat , ultimul din dreapta

Anterior Ziarul de Gardă a scris că tot în Direcția Nr. 5 (Operațiuni Speciale) a INI a activat și Maxim Ciubaciuc, un alt fin de cununie al lui Cavcaliuc. Acesta a fost șef al serviciului intern al secției nr. 1 „K” din cadrul Direcției Operațiuni Speciale. Încă un fin de cununie al lui Gheorghe Cavcaliuc este locotenent-colonelul de poliţie Vladimir Negura care activează și în prezent în funcția de șef al Direcției relații internaționale și asistență externă din cadrul IGP.

Am încercat să obținem o reacție de la Oleg Pasat, însă toate apelurile noastre au fost fără succes. În perioada 2018 – 2019, Pasat a activat în cadrul Serviciului Vamal în calitate de inspector principal. Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse la Autoritatea Națională de Integritate, acesta a avut un salariu anual de circa 137 de mii de lei. Alte 190 de mii de lei familia Pasat le-a obținut în urma vânzării a 2 terenuri și unei case.

Din funcția de inspector principal la Serviciul Vamal, Oleg Pasat și-a completat averea cu un imobil, de 108 m2, ce valorează aproape jumătate de milion de lei. Acesta mai este proprietarul unei case în valoare de 100 de mii de lei și conduce un automobil Skoda Octavia ce indică o valoare de 150 de mii de lei. 11 mii de euro Oleg Pasat le ține pe un cont bancar deschis pe numele lui.