• DOC/ Noul șef adjunct al INI: Finul lui Cavcaliuc care anterior a condus Direcţia Nr.5, structură desființată în 2019

  DOC/ Noul șef adjunct al INI: Finul lui Cavcaliuc care anterior a condus Direcţia Nr.5, structură desființată în 2019
  teologie.md
  20 mai 2020 | 10:54

  Oleg Pasat, unul dintre finii de cununie ai fostului șef ajunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, s-a ales cu o nouă funcție. Recent, acesta a fost numit șef adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), o subdiviziune specializată a IGP.

  Noul post de muncă al lui Pasat a fost ținut departe de ochii presei, iar în spațiul public nu s-a făcut un anunț în acest sens. Nici pe pagina oficială a IGP numele lui Oleg Pasat nu este indicat la secțiunea Conducerea Inspectoratului Național de Investigații.

  IGP

  Ofițera de presă a IGP, Mariana Bețivu, ne-a confirmat că Oleg Pasat a fost numit șef adjunct în cadrul INI pe data de 8 mai curent, prin ordinul ministrului de Interne, Pavel Voicu.

  Consiliera ministrului de Interne, Alina Zbancă ne-a explicat că Pasat a fost selectat din motivul că deține toate caracteristicile necesare și a fost numit conform legii.

  „Nu este obligatoriu să fie organizat concurs pentru aceste funcții, de multe ori se fac selecții din resursele umane interne. Acesta are experiența necesară practică și teoretică, are o carieră de mulți ani în sistemul Afacerilor Interne și a fost numit conform legii”, a comentat Alina Zbancă, consiliera ministrului de Interne.

  Oleg Pasat a activat anterior în structurile INI. În perioada 2015 – 2016, acesta a fost șef adjunct în cadrul Direcţiei Nr.5 al Inspectoratului Naţional de Investigaţii, structură ce a fost lichidată vara trecută de Andrei Năstase, pe atunci ministru al Afacerilor Interne. Decizia de a desființa Direcția de acțiuni speciale din cadrul INI a fost luată din motiv că instituția ar fi fost instrumentul de urmărire, interceptare și filare a persoanelor care îndrăzneau să se opună guvernării democrate.

  Sursele Ziarului de Gardă ne-au comunicat că Oleg Pasat este unul dintre finii de cununie ai fostului șef ajunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, fapt ce nu a fost nici confirmat, dar nici infirmat de ultimul.

  „În primul rând, nu duc cont ce numiri se fac în instituțiile statului. În al doilea rând, vă rog să nu vă legați de diferite zvonuri și vehiculări, numai pentru a mă atrage și pe mine în diferite istorii. De mai mult timp m-am eliberat din organele statului și cât am fost în serviciu mi-am făcut cu cinste datoria. Astăzi nu urmăresc cine și unde este numit”, ne-a comunicat Gheorghe Cavcaliuc.

  Fiind întrebat dacă confirmă sau infirmă că ar fi nașul de cununie al proaspătului șef adjunct al INI, Cavcaliuc s-a arătat deranjat de întrebare și a menționat că „mai puțin mă interesează acest lucru, important să fie ordine în țară”.

  Până a fi numit șef adjunct al IGP, Cavcaliuc a îndeplinit funcția de șef al Direcţiei nr. 5 (Direcția Operațiuni Speciale) a Inspectoratului naţional de investigaţii al IGP din cadrul MAI. Iar după plecarea acestuia, funcția a fost preluată de către Oleg Pasat.

  Acum 5 ani, atât Cavcaliuc, cât și Pasat au fost înnaintați și menționați cu medalia „Două sute de ani de la Întemeierea eparhiei Chişinăului” de către Înalt Prea Sfinţitului Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove. Detalii AICI.

  Oleg Pasat , ultimul din dreapta

  Anterior Ziarul de Gardă a scris că tot în Direcția Nr. 5 (Operațiuni Speciale) a INI a activat și Maxim Ciubaciuc, un alt fin de cununie al lui Cavcaliuc. Acesta a fost șef al serviciului intern al secției nr. 1 „K” din cadrul Direcției Operațiuni Speciale. Încă un fin de cununie al lui Gheorghe Cavcaliuc este locotenent-colonelul de poliţie Vladimir Negura care activează și în prezent în funcția de șef al Direcției relații internaționale și asistență externă din cadrul IGP.

  Am încercat să obținem o reacție de la Oleg Pasat, însă toate apelurile noastre au fost fără succes. În perioada 2018 – 2019, Pasat a activat în cadrul Serviciului Vamal în calitate de inspector principal. Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depuse la Autoritatea Națională de Integritate, acesta a avut un salariu anual de circa 137 de mii de lei. Alte 190 de mii de lei familia Pasat le-a obținut în urma vânzării a 2 terenuri și unei case.

  Din funcția de inspector principal la Serviciul Vamal, Oleg Pasat și-a completat averea cu un imobil, de 108 m2, ce valorează aproape jumătate de milion de lei. Acesta mai este proprietarul unei case în valoare de 100 de mii de lei și conduce un automobil Skoda Octavia ce indică o valoare de 150 de mii de lei. 11 mii de euro Oleg Pasat le ține pe un cont bancar deschis pe numele lui.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  QUIZ/ Bolile care ne fac vulnerabili în fața COVID-19

  Persoanele care suferă deja de anumite afecțiuni, indiferent de vârstă, au un risc crescut de a face o formă severă de COVID-19 – adică de a fi internați, de a fi tratați în sectia de Terapie Intensivă, d…
  QUIZ/ Bolile care ne fac vulnerabili în fața COVID-19

  18 amenzi în sumă totală de 33 000 lei, aplicate de la începutul anului pentru comercializarea bunurilor din plastic

  De la începutul anului, Direcția de Poliție a mun. Chișinău anunță că au fost întocmite opt procese verbale în baza art. 273 punctul 17 și 18 fiind aplicate amenzi în sumă totală de 33 000 lei pentru comerciali…
  18 amenzi în sumă totală de 33 000 lei, aplicate de la începutul anului pentru comercializarea bunurilor din plastic

  La al XIX-lea Congres, Leonid Oleinicenco reales! Alegerile cu un singur candidat de la FMF au fost câștigate de actualul președinte

  Actualul șef al Federației Moldovenești de Fotbal a câștigat alegerile la care a participat de unul singur. Pentru candidatura lui Leonid Oleinicenco au votat 104 din 111 reprezentanți ai membrilor afiliați ai…
  La al XIX-lea Congres, Leonid Oleinicenco reales! Alegerile cu un singur candidat de la FMF au fost câștigate de actualul președinte

  Un nou post de televiziune va apărea în R. Moldova: postul a primit licență de la CCA

  O nouă televiziune cu format generalist a primit licență din partea Consiliului Audiovizualului (CA), cu opt voturi pro și un vot împotrivă. Postul se va numi TV Plus și va fi difuzat prin rețelele distribuitor…
  Un nou post de televiziune va apărea în R. Moldova: postul a primit licență de la CCA

  VIDEO/ PDM: Autoritatea Națională de Integritate este folosită drept bâtă politică de Dodon și Șor. Reacția instituției

  Partidul Democrat din Moldova(PDM) a înregistrat un proiect de lege care să-i apere pe primari, directori de școală, dar și directorii centrelor medicale de controalele Autorității Naționale de Integritate(ANI)…
  VIDEO/ PDM: Autoritatea Națională de Integritate este folosită drept bâtă politică de Dodon și Șor. Reacția instituției