Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Legea privind evaluarea externă…

DOC Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, întoarsă în Parlament. Șefa statului a avut mai multe obiecții

Sursa: Parlament/Flickr

Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, care a fost votată în lectură finală la 31 iulie, va fi reexaminată de Parlament după ce președinta Maia Sandu a întors-o Legislativului pentru modificări.

Proiectul de lege este primul subiect inclus pe ordinea de zi a ședinței care va avea loc joi, 17 iulie, după ce Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară în perioada 16-17 august.

Conform raportului Comisie juridice, numiri și imunități, proiectul de lege va fi modificat, după „propunerile” șefei statului, astfel încât „constatările din hotărârile judecătoreşti irevocabile se iau în considerare, în mod obligatoriu, de Comisia de evaluare, cu excepția hotărârilor pe care Comisia de evaluare le consideră arbitrare sau vădit nerezonabile. Comisia de evaluare se poate pronunța doar asupra încălcărilor regulilor de etică şi conduită profesională, fără a se pronunța asupra legalității hotărârilor respective”.

Totodată, comisiile care vor evalua judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), dar și cea care va evalua restul judecătorilor și procurorilor, vor putea contesta hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) privind persoanele pe care le-au examinat.

„Președinta Maia Sandu nu a promulgat Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și a restituit-o Parlamentului spre reexaminare în ședința extraordinară din 17 august 2023”, a confirmat pentru ZdG purtătoarea de cuvânt a șefei statului, Irina Gotișan-Sotnic.

Documentul adresat președintelui Parlamentului de către președintă, pentru reexaminarea Legii, a fost publicat miercuri, 16 august, în spațiul online. Veridicitatea acestuia a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a președintei.

Motivele invocate de Maia Sandu sunt standardele diferite în privința cerințelor de integritate etică stabilite pentru evaluarea judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ și pentru evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. În plus, șefa statului a subliniat că în ultima lege adoptată de Parlament în procesul de evaluarea nu este indicată luarea în considerare a hotărârilor judecătorești irevocabile, dar și contestarea deciziilor CSM și CSP.

Parlamentul se va convoca în sesiune extraordinară joi, 17 iulie. Biroul permanent a aprobat hotărârea de convocare a Parlamentului, la solicitarea președintelui legislativului, Igor Grosu.

Proiectul ordinii de zi a ședinței plenare din sesiunea extraordinară a Parlamentului, aprobat de Biroul permanent, include proiecte de acte normative prezentate de Guvern pentru a fi examinate în mod prioritar, precum și o serie de inițiative legislative ale deputaților, ce reglementează diferite domenii.

Deputații urmează să voteze și numirea lui Alexandr Pînzari în funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție.

Parlamentul va ratifica Acordul de grant cu Banca Mondială, semnat la 9 august 2023. Asistența financiară în valoare de 88,4 milioane de dolari, oferită de Statele Unite ale Americii și Elveția, este disponibilă până la data de 30 septembrie 2023. De asemenea, va fi aprobată în lectura a doua reforma sistemului de asistență socială „Restart”, care prevede modificări în 19 legi.

În lectura a doua urmează a fi aprobat proiectul ce prevede instrumente legislative de susținere a gospodăriilor vulnerabile energetic, precum și proiectul de modificare a Codului educației, care va oferi mai multe facilități pentru tinerii specialiști din sistemul educațional. Parlamentul urmează să mai examineze proiectele de modificare a Legii cadastrului bunurilor imobile, a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și a Legii securității statului.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea preşedintelui Republicii Moldova, a preşedintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputaţi.