Constatările și concluziile preliminare ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în R. Moldova

Reprezentații Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor în R. Moldova, în urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie, au prezentat constatările și concluziile preliminare în urma scrutinului de duminică. „Competențele largi ale Comisiei pentru Situații Excepționale și absența unui mecanism de control asupra deciziilor sale stârnește preocupări”, se menționează în textul raportului.
„Aceste alegeri au avut loc pe timpul stării de urgență pe fondul tensiunilor legate de direcția geopolitică a țării. Administrarea alegerilor s-a desfășurat în general transparent și profesionist în pofida insuficienței de cadre și necesității de a implementa noul Cod electoral. (…) Anularea înregistrării tuturor candidaților electorali din partea partidului Șansă în ajunul alegerilor printr-o dispoziție executivă a Comisiei pentru Situații Excepționale nu a oferit un remediu legal eficient, a limitat alegerea pentru electorat și a rezultat în alegeri cu un singur concurent electoral în unele localități mai mici.
În data de 4 octombrie, Parlamentul a adoptat modificările legale pentru a împiedica participarea la alegeri a anumitor persoane asociate cu un partid declarat neconstituțional pe termen de trei ani. Eficacitatea acestei măsuri este incertă fără evaluări individualizate și limitări graduale a interdicției de a participa la alegeri, îndeosebi în cazul persoanelor care sunt bănuite de anumite infracțiuni electorale, dar nu sunt nici urmărite penal, nici condamnate. Competențele largi ale Comisiei pentru Situații Excepționale și absența unui mecanism de control asupra deciziilor sale stârnește preocupări.
(…) Concurenții electorali, în general, au putut să-și desfășoare campaniile în mod liber și să ajungă la electorat, deși cu unele restricții impuse față de organizarea evenimentelor de campanie. Totuși, fluxul de fonduri obținute din surse ilegale și stimulări financiare folosite pentru a influența alegerea cetățenilor au distorsionat campania electorală.
(…) Ziua alegerilor a decurs calm și votul s-a desfășurat ordonat. Procedurile au fost respectate, observatorii MIOA nu au constatat cazuri de neregularități semnificative și au remarcat că observatorii în majoritatea cauzirlor au putut să monitorizeze procedurile fără restricții. CEC-ul a raportat în timp real informațiile privind prezența la vot dezagregată pe vârstă și gen, și a organizat informarea periodică a mass-media. Participarea preliminară raportată a fost de 41.41%”, scriu reprezentanții Misiunii în raport.
Observatorii naționali și internaționali au dreptul să monitorizeze procesul electoral în întregime.
În localitățile unde un candidat nu a acumulat peste 50 la sută din voturile exprimate, pentru a fi ales în funcția de primar, peste două săptămâni va fi organizat turul doi.
Raportul: