Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ 79 de organizații non-guvernamentale…

DOC 79 de organizații non-guvernamentale cer moratoriu pe o inițiativă a președintelui Igor Dodon de folosirea apelor din subteran pentru irigare

Aproape 80 de ONG-uri au emis o declarație prin care își exprimă îngrijorare față de o inițiativă a președintelui Igor Dodon care cere permiterea irigării viilor și livezilor cu ape din subteran. Activiștii civici cer un moratoriu pe această chestiune până „la finalizarea studiului științific complex și conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile”, transmite portalul Ecopresa.md.

Potrivit declarației, care a fost transmisă Ambasadorului UE la Chișinău, dar și Parlamentului, Guvernului și Ministerului Agriculturii, „Șeful statului neglijează prevederile cadrului legislativ și opinia instituţiilor ştiinţifice şi, în urma declaraţiilor sale iresponsabile şi populiste în faţa fermierilor, forţează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol solurile fertile din Republica Moldova”.

Organizațiile semnatare sunt membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și organizațiile societății civile din domeniul protecției mediului. Acestea acuză presiunile pe care le face șeful statului și anumite grupuri de interese din agricultură.

„Deja de șapte ani, anumite reţele obscure şi grupuri de presiune, invocând volumul redus de ape posibile de folosit pentru irigare şi folosind ca pretext seceta hidrologică, fac lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să le permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile. (Actualmente, Legea Apelor nr. 272/2011 prevede expres prin art.45, al. „(1) Folosinţa apelor subterane cu proprietăţi potabile în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi cu apă menajeră este interzisă.”)”, se arată în declarație.

ONG-urile spun că apele subterane nu pot fi folosite la irigare și din cauza nivelului înalt de săruri ale acestuia, ar duce la degradarea solurilor și va lipsi localitățile Republicii Moldova de apă potabilă.

Declaratia PN FSC PaE Iriga… by Cristina Straton on Scribd

Activiștii îî cer totodată lui Igor Dodon să înceteze imediat „politica perfidă de învrăjbire şi de contrapunere între ecologişti şi fermieri”. Potrivit Ecopresa.md, în cadrul emisiunii sale Președintele Răspunde , Dodon a declarat că a cerut Guvernului ca până la sfârșitul lunii iulie să permite irigarea din fântâni arteziene a culturilor cu valoare adăugată sporită, cum ar fi livezile.

„În toate țările, și în Ucraina, și în România acest lucru este posibil, la noi nu-ș ce s-au găsit mai catolici ca Papa de la Roma unii ecologiști și nu permit utilizarea apelor subterane. Trebuie de permis acest lucru”, a declarat Dodon.