Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Directoarea și doi angajați a…

Directoarea și doi angajați a două companii, trimiși în judecată pentru evaziune fiscală în valoare de un milion de lei. Ce pedeapsă riscă aceștia

Sursa foto: Procuratura Anticorupție

Directoarea și doi angajați a două companii în domeniul vânzărilor fructelor au fost trimiși în judecată, pentru evaziune fiscală de aproximativ 1 000 000 de lei, informează Procuratura Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) într-un comunicat.

În urma investigațiilor, organele de urmărire au stabilit că directoarea acestora, în vârstă de aproape 60 de ani, care este fondator al mai multor întreprinderi, contabilul și un angajat complice, ambii cu vârste de peste 30 de ani, în perioada anilor 2015-2016 indicau în actele de cumpărare și în declarația cu privire la impozitul pe venit sume mai mici și nume false ale producătorilor agricoli, de la care au pretins că ar fi cumpărat marfa. Pe de altă parte, unele sume erau indicate fictiv ca și cheltuieli ale întreprinderilor.

Astfel, aceștia nu au achitat în bugetul de stat suma de 1 000 000 lei, în calitate de impozite și taxe.

„Dosarul cu cele 37 de volume a fost primit spre instrumentare de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) la sfârșitul lui 2021, după care la începutul lui 2022 a fost încredințat spre exercitarea urmăririi penale Serviciului Fiscal de Stat. În cadrul dosarului, au fost audiate în calitate de martori peste 100 de persoane și au fost elaborate aproape 200 de rapoarte de expertiză”, se menționează în comunicat.

Pentru evaziunea fiscală comisă, cei trei riscă o amendă de până la 350 000 lei sau închisoare de până la 5 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. De asemenea, cele două întreprinderi riscă o amendă de până la 800 000 lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau chiar lichidarea lor.

Totodată, la solicitarea PCCOCS, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis aplicarea sechestrului asupra bunurilor inculpaților, în vederea eventualei confiscări. Mai exact, au fost sechestrate un apartament, un garaj și două automobile.