Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deschiderea biroului NATO la Chișinău…

Deschiderea biroului NATO la Chișinău în top 5 cele mai citite știri pe Euronews

În doar patru zile de la publicarea știrii „Ce înseamnă deschiderea oficiului NATO în R. Moldova pentru Rusia și UE” pe site-ul internațional Euronews.com, aceasta s-a clasat în top 5 cele mai citite știri. Jurnaliștii Euronews au prezentat opiniile experților din R. Moldova, Uniunea Europeană și Federația Rusă, precizând că deschiderea Oficiului NATO la Chişinău a provocat dezbateri pe subiectul „încotro se îndreaptă Moldova”.

Pe 8 decembrie, Guvernul Republicii Moldova, o ţară din Europa de Est cu o populaţie de 3 milioane de locuitori, situată între România şi Ucraina, într-un final a deschis Oficiul NATO la Chişinău. Secretarul general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, şi premierul Pavel Filip au monitorizat inaugurarea Oficiului, ce a fost amânată timp de doi ani, scrie Euronews.

Beneficiile R. Moldova în urma deschiderii biroului NATO

„Oficiul NATO trebuia să fie deschis în 2015, dar din cauza instabilităţii politice şi a unor probleme tehnice acesta a fost inaugurat abia în decembrie 2017. Acest fapt a stârnit speculaţii că Guvernul nu este atât de dispus să deschidă Oficiul”, afirmă Mihai Popşoi, expert politic şi vicepreşedinte al PAS.

În timp ce deschiderea oficiului s-a amânat timp de doi ani, președintele Igor Dodon și-a manifestat îngrijorarea pe pagina sa de facebook: „Graba cu care acţionează Guvernul pe această problemă (privind deschiderea Oficiului NATO) duce la riscuri semnificative asupra securităţii naţionale a statului. Astfel de mişcări făcute de Guvern şi de majoritatea parlamentară nu contribuie la consolidarea suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova”.

Pe de altă parte, Leonid Litra, expertul principal al organizaţiei non-guvernamentale de la Kiev „Noua Europă” spune că Igor Dodon foloseşte acest discurs anti-NATO pentru a câştiga electorat şi pentru a-şi consolida electoratul pro-rus, în timp ce deschiderea Oficiului NATO nu ameninţă securitatea Moldovei.  „Cu alte cuvinte, putem spune că este vorba de o ambasadă. Acolo vor fi câţiva diplomaţi, doar personal civil. Dodon afirmă că Oficiul NATO ameninţă securitatea ţării, dar de ce nu vorbeşte despre trupele ruse din Transnistria, care reprezintă o ameninţare reală”, a specificat expertul ucrainean.

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu a menționat că: „Deschiderea Oficiului NATO la Chişinău este un pas pozitiv în extinderea parteneriatului dintre Moldova şi NATO. Mulţi dintre noi, cetăţenii Republicii Moldova credem că vom avea de beneficiat de la extinderea parteneriatului cu NATO, decât dacă ne vom izola. R. Moldova are un excelent potenţial de a impulsiona relaţiile bilaterale cu NATO, fapt ce ar permite ţării să aibă câteva forme de cooperare cu Alianţa, schimb de militari, la fel precum diplomaţia populară, proiecte de decontaminare, intruire şi alte activităţi educaţionale”.

Ce spune Federația Rusă

Andrey Devyatkov, cercetător al Institutului de Economie al Academiei de Științe din Rusia, a declarat că există câteva motive pentru deschiderea Oficiului de legătură al NATO în Moldova. „Principalul scop al NATO este consolidarea frontierelor sale în contextul confruntării cu Rusia, care se desfășoară în principal în Europa de Est. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că NATO a anunțat un program special de îmbunătățire a potențialului militar al Republicii Moldova (precum în Georgia și Iordania), în septembrie 2014, când întregul Occident a fost șocat de evenimentele din Ucraina „, spune Devyatkov.

Potrivit cercetătorului rus pentru NATO este important să sporească eficiența militară a armatei moldovenești, care a scăzut foarte mult de la prăbușirea Uniunii Sovietice. „Biroul NATO de la Chișinău va coordona activitatea de consiliere și sprijin organizatoric pentru modernizarea armatei moldovenești „, a declarat Andrey Devyatkov pentru Euronews.

„Al doilea motiv de creștere a prezenței NATO în Republica Moldova este o posibilitate de conflagrație a conflictului transnistrean”, continuă cercetătorul rus. „Alianța este preocupată de imprevizibilitatea generală a proceselor care se desfășoară în regiune din cauza retoricii și acțiunilor Kievului, Chișinăului și Bucureștiului care încearcă să utilizeze situația actuală din regiune pentru a împinge Rusia să plece din Transnistria”.

Ce înseamnă Oficiul NATO pentru UE

În timpul inaugurării, Rose Gottemoeller şi-a exprimat speranţa că Oficiul NATO va aduce beneficii pentru Moldova „Va duce la creşterea transparenţei vizavi de NATO şi ce anume face NATO în Moldova. Sper că asta va duce şi la creşterea perceperii publice referitor la parteneriatul nostru”, a menţionat secretarul general adjunct al NATO.

Totodată, experţii din Uniunea Europeană sunt de acord că apropierea Moldovei de NATO va avea un efect mic vizavi de relaţiile dintre Moldova şi UE şi că acestea nu contravin cu interesele UE în regiune. „Bruxelles şi Washington deja lucrează împreună pentru a promova reforme interne privind Partneriatul Estic”, afirmă Devyatkov. El a mai adăugat că UE, SUA şi NATO chiar îşi pot împărţi responsabilităţile: „UE va avea grijă de a asigura securitatea energetică a Moldovei şi soluţionarea conflictului transnistrean, iar SUA şi NATO vor avea grijă de sfera militară şi politică”.

Euronews este un canal de televiziune și știri disponibil în 155 de țări, în 10 limbi străine. Aproximativ 7,5 milioane de oameni urmăresc zilnic Euronews în întreaga Europă.

Potrivit un sondaj recent, realizat de Institutul Republican Internațional, dacă ar avea loc un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la NATO, doar 22% ar vota pentru (cu 5% mai puțin comparativ cu datele din martie, anul curent) și 43% ar vota împotrivă.