Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Departamentul de Energie al SUA:…

Departamentul de Energie al SUA: „Virusul Covid-19 a apărut, cel mai probabil, de la o scurgere de laborator”

Foto: Digi 24

Departamentul de Energie al SUA a ajuns la concluzia că pandemia de Covid-19 ar fi fost rezultatul unui accident de laborator. Un raport în acest sens a fost furnizat recent Casei Albe și principalilor membri ai Congresului, transmite The Wall Street Journal.

Raportul Departamentului de Energie, care până acum era indecis cu privire la originile virusului,  reprezintă o actualizare a unui document din 2021. Oficialii Statelor Unite au refuzat să dea detalii cu privire la noile informații și analizele care au dus la schimbarea poziției acestora. 

Departamentul de Enegie al SUA se alătură astfel celor de la Biroul Federal de Investigații, care au ajuns la această concluzie încă în 2021. Pe de altă parte, alte patru agenții împreună cu Consiliul Național de Informații susțin că, probabil, virusul s-a transmis totuși de la un animal infectat, iar alte două agenții sunt în continuare indecise. 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe a Chinei, Mao Ning, a venit cu o replică pe data de 27 februarie într-o conferință de presă. Aceasta a declarat că urmărirea originilor SARS-CoV-2 se referă la știință și nu ar trebui politizată. 

„O origine de laborator a pandemiei a fost considerată a fi extrem de puțin probabilă” – este o concluzie autoritară bazată pe știință, la care au ajuns experții misiunii comune WHO China, după cercetări pe teren în laboratorul din Wuhan și comunicarea aprofundată cu cercetătorii. Aceasta a fost înregistrată cu exactitate în raportul misiunii și a primit o recunoaștere extinsă din partea comunității internaționale. Anumite părți ar trebui să înceteze să mai reînnoiască narațiunea cu „scurgerea de laborator”, să calomnieze China și să politizeze originile virusului.” a susținut Mao Ning. 

Covid-19 este o boală contagioasă cauzată de un virus. Primul caz cunoscut a fost identificat în Wuhan, China, în decembrie 2019. Boala s-a răspândit rapid la nivel mondial, rezultând pandemia de COVID-19.