Principală  —  Blog   —   De ce revine rujeola după…

De ce revine rujeola după pandemia COVID-19

Sursa: monden.ro

Potrivit unor date recente, încrederea în vaccinarea copiilor a fost pusă la grea încercare, ceea ce a dus la întreruperea programelor de imunizare. Pe fondul restricțiilor în perioada covid, al sistemelor de sănătate supraîncărcate, al fricii de contaminare și al impactului dezinformării, aproape un milion de copii din regiunile Europei și Asiei Centrale au ratat ocazia de a primi vaccinurile necesare. Această scădere a numărului de copii vaccinați a deschis ușa unei creșteri a numărului de cazuri de rujeolă, care începe din nou să se răspândească puternic.

România ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește incidența rujeolei. Pe 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a anunțat oficial că în țară s-a extins un focar de boală, specialiștii înregistrând aproape 2000 de cazuri de rujeolă, se precizează în comunicatul ministerului. Situația privind incidența bolii nu poate decât să îngrijoreze autoritățile din R. Moldova, care se află în vecinătate și unde au fost confirmate, de asemenea, cazuri de îmbolnăvire.

Medicii au înregistrat, de asemenea, răspândirea rujeolei în Belarus, Kazahstan și Azerbaidjan.

Rujeola poate provoca diverse complicații, în special la copiii și adulții cu un sistem imunitar slăbit. Complicațiile pot include pneumonie, inflamarea plămânilor, inflamarea creierului (encefalită), convulsii, orbire și surditate. În cazurile severe de rujeolă, în special care au complicații, există riscul de deces, așa cum s-a întâmplat în Kazahstan, unde de rujeolă au decedat doi copii la sfârșitul anului 2023 și în Azerbaidjan, unde au murit cinci copii.

Potrivit medicilor din Belarus, 74% dintre cei care s-au îmbolnăvit nu fuseseră vaccinați împotriva rujeolei, iar situația este similară în Kazahstan, unde proporția pacienților nevaccinați a fost de 70% din totalul celor care s-au îmbolnăvit. Potrivit celor mai recente estimări ale UNICEF, peste 931 de mii de copii din Europa și Asia Centrală nu au fost vaccinați integral sau parțial, așa cum era planificat, între anii 2019 și 2021. Ratele de vaccinare primară împotriva rujeolei în această regiune au scăzut de la 96% în 2019 la 93% în 2022. În consecință, în 2023, numărul de cazuri de rujeolă în Europa și Asia Centrală a crescut cu 3000% comparativ cu anul trecut.

Medicii recunosc faptul că sistemele de sănătate din Europa și Asia Centrală se confruntă cu o altă provocare, una dintre cauzele căreia este pandemia COVID-19. Anume în timpul pandemiei, 931 de mii de copii, despre care am scris mai sus, nu au fost vaccinați. Potrivit raportului UNICEF, mai mulți factori au contribuit la scăderea ratelor de vaccinare:

Serviciile de sănătate suprasolicitate: lockdown-ul, restricțiile privind vizitele și personalul medical supraîncărcat în timpul pandemiei ar fi perturbat serviciile regulate de vaccinare, ceea ce a complicat pentru părinți posibilitatea de a-și aduce copiii pentru controale regulate și de a urma calendarul obișnuit de vaccinare.

Frica de infectare: comportamentul părinților poate fi influențat și de teama de a infecta copilul în timpul vizitelor regulate la medic.

Problemele ce sunt legate de producția și aprovizionarea cu vaccinuri: pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, afectând disponibilitatea vaccinurilor și a altor resurse de sănătate în unele regiuni.

Dezinformarea și incertitudinea cu privire la vaccinuri: odată cu pandemia, a crescut nivelul dezinformării și incertitudinii cu privire la vaccinuri. Părinții s-au confruntat cu o avalanșă de informații adevărate și false despre vaccinuri, care sunt complicate de înțeles chiar și pentru un expert.

Astfel, astăzi există două provocări foarte importante pentru comunitatea medicală. Prima este recuperarea vaccinărilor ratate în timpul pandemiei, ceea ce este dificil, deoarece părinții ai căror copii au ieșit din calendarul standard de vaccinare vor trebui convinși să reprogrameze vaccinările ori să se vaccineze neprogramat. A doua provocare este asigurarea accesului la vaccinare pentru nou-născuți și pentru copiii de până la 11 luni. Realizarea acestor sarcini se complică prin faptul că ambele vor necesita cheltuieli bugetare suplimentare într-un moment în care economia mondială încă mai este în stadiul de revenire după criza pandemică.

Autor: Jenea Snejkina
Traducere și adaptare: Olga Bulat