Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De ce pierde Rusia atât…

De ce pierde Rusia atât de multe tancuri? Doar jumătate din vehiculele care au ajuns în Ucraina au fost distruse de ucraineni restul – din cauza incompetenței ruse Analiză internațională

Experții militari internaționali spun că Rusia a pierdut sute de tancuri în două luni de la invadarea Ucrainei. Astfel, experții militari pun pierderile pe seama armelor antitanc avansate pe care națiunile occidentale le-au dat Ucrainei și a modului nepriceput și stângaci în care Rusia și-a folosit tancurile.

Analiză BBC: Cât de mari sunt pierderile de tancuri ale Rusiei?

Forțele armate ale Ucrainei spun că Rusia a pierdut peste 680 de tancuri.

Între timp, Oryx – un expert militar și de informații inteligente care numără pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zona de război – spune că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste 2 000 de alte vehicule blindate.

Potrivit Rand Corporation și IISS (Institutul Internațional de Studii Strategice), Rusia avea în total, la începutul invaziei, aproximativ 2 700 de vehicule blindate de luptă în prima linie. Trimise în zonele de război, Rand Corporation și IISS afirmă că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste 2 000 de alte vehicule blindate.

Rachetele Javelin au distrus zeci de tancuri rusești

Cât de eficiente au fost armele antitanc?

SUA au furnizat Ucrainei 2 000 de rachete antitanc Javelin la începutul conflictului și de atunci au trimis cel puțin încă 2 000.

Rachetele Javelin pot fi trase astfel încât racheta să explodeze în vârful unui tanc, unde armura este cea mai slabă, potrivit producătorului Lockheed Martin.

O mulțime de tancuri rusești sunt echipate cu blindaj reactiv care absoarbe impactul rachetelor. Cu toate acestea, rachetele sunt echipate cu două focoase. Una elimină armura reactivă, iar a doua străpunge șasiul dedesubt.

Marea Britanie a trimis, de asemenea, cel puțin 3 600 de rachete ușoare antitanc (NLAW). Acestea sunt, de asemenea, proiectate să explodeze în timp ce trec peste partea de sus a turelei relativ expuse a tancurilor.

„Javelin și NLAW sunt foarte puternice”, spune Nick Reynolds, analist de cercetare în războiul terestru la Royal United Services Institute (RUSI). „Fără acest ajutor letal, situația din Ucraina ar fi foarte diferită”.

SUA furnizează Ucrainei 100 de drone antitanc Switchblade.

Cunoscute sub numele de drone „kamikaze”, ele pot pluti peste o țintă de la kilometri distanță de operator și apoi să cadă deasupra unui tanc, distrugându-l cu focosul la vârf.

Cât de mult sunt de vină tacticile rusești?

În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie.

Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate, dar relativ puține trupe de infanterie.

„Rusia are relativ puține trupe la care să apeleze”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews, „deci BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu multă putere”.

Sunt proiectate să atace rapid cu multă putere de foc. Cu toate acestea, au foarte puțină protecție în ceea ce privește personalul de infanterie pentru a-i escorta și pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată”, spune el.

„Asta face ca armata rusă să fie ca un boxer care are un cârlig drept grozav și o falcă de sticlă”, spune expertul.

Partea superioară a tancului este partea sa cel mai puțin protejată și aceasta este ținta rachetelor moderne din zonă

Profesorul O’Brien spune că lipsa patrulelor aeriene rusești înseamnă că trupelor ucrainene le-a fost ușor să ajungă în poziții de ambuscadă a coloanelor de tancuri rusești.

„Rusia nu a obținut supremația aeriană la începutul conflictului”, spune el, „și astfel rușii nu pot patrula cerul, observând mișcările armatei ucrainene. Asta înseamnă că trupele ucrainene au reușit să intre în poziții bune de foc pentru ambuscade și au putut să facă multe daune în acest fel”, a mai explicat expertul.

Câte pierderi a înregistrat Rusia din cauza incompetenței?

Potrivit cifrelor lui Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de soldații ucraineni, ci au fost capturate sau abandonate.

Experții pun acest lucru pe seama eșecurilor logistice și a incompetenței trupelor ruse.

„Ați văzut imagini cu tancuri rusești târâte de tractoarele fermierilor ucraineni. Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eșec logistic. Unele au rămas blocate în noroiul de primăvară, pentru că înaltul comandament a invadat într-un moment nepotrivit al anului”, spune profesorul O’Brien.

Tractoarele remorcă un lansator de rachete abandonat în Ucraina

„Forțele terestre ale Rusiei sunt formate dintr-o mulțime de recruți. Asta le face, în termeni mondiali, o forță de luptă de calitate scăzută spre medie”, spune Nick Reynolds de la RUSI.

„Multe tancuri au fost abandonate din cauza condusului prost. Unele au fost alungate de pe poduri. Altele au fost băgate în șanțuri, astfel încât șinele s-au desprins. Capacitatea trupelor de a-și folosi echipamentul a lipsit. Dar de multe ori, soldații și-au abandonat pur și simplu vehiculele și au fugit. Așa că și voința de a lupta a lipsit”, a mai spus expertul.

Guvernul ucrainean a dat chiar instrucțiuni cu privire la modul în care cetățenii ar trebui să predea vehiculele militare abandonate. Autoritățile au confirmat, de asemenea, că oricine a găsit astfel de „trofee de luptă” nu trebuie să le declare în scopuri fiscale.