Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum protejăm copiii de abuzurile…

Cum protejăm copiii de abuzurile sexuale

Infracțiunile cu caracter sexual împotriva copiilor sunt tot mai frecvente în ultimii ani. Printre cauzele acestui fenomen se numără comunicarea ineficientă cu părinții și accesul tot mai larg la internet, unde copiii sunt expuși mai multor riscuri. Subiectul a fost pus în discuție în cadrul unei mese rotunde organizate la Edineț, la care au participat mai mulți reprezentanți ai organelor de drept, ai instituțiilor de învățământ, judecători, avocați, psihologi și consilieri raionali.

Februarie 2023. Un profesor de muzică din raionul Edineț, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce a fost recunoscut vinovat de comiterea a șapte episoade de viol, opt episoade de acțiuni violente cu caracter sexual și opt episoade de acțiuni perverse.

Nadejda Podgurschi

În perioada anilor 2017-2022 inculpatul, activând în calitate de profesor de muzică în raionul Edineț, atât în biroul de serviciu, cât și la domiciliul acestuia, a comis acțiuni prejudiciabile ce atentează la inviolabilitatea sexuală, libertatea psihică, integritatea corporală și sănătatea a șapte victime minore”, potrivit învinuirii înaintate de procurori.

Numărul infracțiunilor cu caracter sexual împotriva copiilor este în creștere, spune procurora de la Procuratura Edineț, Nadejda Podgurschi. O confirmă și Cristina Railean, șefa secretariatului Judecătoriei Edineț: „Numărul de dosare aflate în gestiunea Judecătoriei Edineț cu implicarea minorilor agresați sexual este în creștere”. De vină ar fi informarea precară, spune ea. Societatea totuși este puțin informată. Noi avem foarte multe persoane care nu cunosc despre drepturile lor. În special în sate, oamenii nu discută despre drepturi, nu cunosc legile și pedepsele care sunt aplicate pentru diferite infracțiuni.”

Și Liliana Albu, psihopedagog la Serviciul de Asistență Psihopedagogică al Direcției  Educație Edineț, menționează că în ultimii ani solicitările Poliției în ceea ce privește evaluarea psihologică a copiilor victime și martori ai violenței au devenit tot mai frecvente.

Cristina Railean

„Comunicarea părinților cu copiii lor este esențială”

Natalia Bobu, judecătoare la Judecătoria Edineț, spune că esențială în prevenirea cazurilor de abuz împotriva copiilor este comunicarea în familie și informarea prin diferite programe educative.

Cazul cu profesorul a fost descoperit, pentru că exista o legătură strânsă între una dintre victimele lui și mama ei. Din primele momente în care agresorul a început să o pregătească de agresare, comportamentul copilei s-a schimbat, iar mama ei a întrebat-o ce s-a întâmplat. Fata a povestit. Anume așa s-a aflat despre cazul respectiv, pentru că celelalte victime ale agresorului au fost identificate deja în urma măsurilor operative de investigație. Cel mai alarmant este că unele victime care au fost identificate le spuneau părinților că nu este adevărat și părinții le credeau. La nivel de familie nu se comunică. Parcă suntem în secolul XXI, dar discuția asta liberă între părinți și copii lipsește. Fetița care i-a semnalat mamei cazul cu profesorul a avut noroc. Familia respectivă avea o cunoștință psiholog, care i-a consultat și împreună au mers la Procuratură și au depus denunțul”, spune Natalia Bobu.

Lipsa comunicării deschise între părinți și copii este invocată și de Cristina Railean, șefa secretariatului Judecătoriei Edineț: „Toate aceste cazuri denotă faptul că societatea noastră este foarte vulnerabilă, în sensul că nu cunoaște nici ceea ce prevede legislația, nici care sunt pedepsele pentru diferite infracțiuni împotriva copiilor. Pe de altă parte, mulți părinți cred că odraslele lor sunt prea mici ca să aibă niște discuții. De fapt, nu este așa. Acum copiii foarte repede se maturizează și foarte multe cunosc. În special, cunosc și ceea ce ține de educația sexuală. Eu cred că niciodată nu este devreme să discutăm cu copiii noștri, dar să adaptăm limbajul la vârsta pe care o au.” În opinia ei, o soluție ar fi și orele de educație juridică în școli și licee.

Unde se adresează copilul asupra căruia a fost comis un abuz?

Când se aude despre un caz de abuz împotriva copiilor sau despre o situație de risc pentru copii, imediat trebuie anunțate organele de drept – Poliția sau Procuratura, spune magistrata Natalia Bobu. O pot face cadrele didactice din instituțiile de învățământ, primarul, asistentul social, inspectorul de sector.

Natalia Bobu

În ultimii ani s-au făcut eforturi pentru îmbunătățirea cadrului legal de descoperire, investigare și tragere la răspundere a agresorilor, subliniază magistrata. Totodată, toți actorii implicați în proces – judecătorii, procurorii, polițiștii, psihologii, profesorii au avut parte de instruirea necesară pentru a interacționa cu copiii victime ale abuzurilor.

„Dacă s-a depistat un caz, procuratura face un demers pentru ca minorul să fie audiat direct în condiții speciale, pentru a nu victimiza copilul”, menționează judecătoarea.

În prezent, toți copiii martori sau victime ale infracțiunilor sunt audiați în condiții speciale. Pentru a preveni revictimizarea, ei sunt audiați o singură dată, iar în instanță se ascultă înregistrarea, menționează Natalia Bobu. Potrivit magistratei, actualmente, audierea în condiții speciale a copiilor din  regiunea de nord a țării are loc, de obicei, la Centrul Barnahus, situat la Bălți.

Serviciul de tip Barnahus a fost creat în 2019 ca un serviciu social de specializare înaltă care oferă copiilor asistență integrată (socială, juridică și medicală) la nivel regional. Specialiștii din cadrul Serviciului lucrează în echipă cu polițiști, procurori, judecători, asistenți sociali, psihologi, medici, avocați, pentru a facilita procesul de colectare a probelor concludente și utile în cadrul procesului penal, fără a expune copiii victime sau martori ai violenței la situații de retraumatizare.

„Judecătorul de instrucție, procurorul, avocatul victimei și avocatul inculpatului stau într-o cameră specială, iar intervievatorul cu minorul stă cu totul în altă parte. Eu, ca judecătoare, nici nu mă intersectez cu minorul, sunt intrări separate. Totul se face în interesul copilului”, menționează magistrata Natalia Bobu.

Anul trecut, în gestiunea Judecătoriei Edineț s-au aflat 36 de dosare în care victime ale diferitelor tipuri de infracțiuni figurau copiii. De la începutul anului 2023 până în prezent, 19 astfel de cauze sunt examinate de magistrații Judecătoriei.

Statisticile oficiale arată că anual peste 1200 de copii din Republica Moldova devin victime sau martori ale diferitor tipuri de infracțiuni. În jur de 400 dintre acestea sunt infracțiuni cu caracter sexual.

Pe parcursul anului 2022, potrivit datelor furnizate de țara noastră pentru un raport al Consiliului Europei, prin prisma Convenției de la Lanzarote care are în vizor protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și abuzului sexual, 22 de copii din R. Moldova, majoritatea fete, au fost expuși riscului de exploatare sexuală. Conform datelor furnizate, integrarea tehnologiilor digitale și accesul copiilor la internet este unul din factorii ce determină traficarea copiilor.

Acest articol a fost realizat grație suportului poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui articol este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.