Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum deosebim produsele cu adevărat…

Cum deosebim produsele cu adevărat ecologice de cele fals etichetate?

Produsele eco au devenit un adevărat trend în ultimii ani. Consumatorii trebuie să știe că prezența cuvântului „bio”, „eco” sau „organic” pe etichetă nu înseamnă neapărat că produsul este unul ecologic. Un produs este cu adevărat ecologic doar dacă deține un certificat în acest sens, eliberat de un organism de certificare a produselor ecologice. În acest caz, pe ambalaj trebuie să fie aplicată o siglă specială, aprobată fie de autoritățile R. Moldova, fie de autoritățile internaționale.

Cum deosebim produsele eco veridice?

Nu există nicio diferență între produsele etichetate bio, eco sau cele etichetate ca fiind organice. Utilizarea celor trei termeni diferă de regiunea geografică. Condiția de bază pentru ca un produs să se poată numi eco/bio sau organic este prezența certificatului eco, eliberat de un organism de certificare național sau internațional acreditat. Chiar dacă unii producători susțin că nu utilizează pesticide, aditivi sau alte substanțe de sinteză chimică la creșterea/procesarea produselor, aceștia pot indica în descrierea produsului că „este crescut în mod natural”, însă, fără certificarea eco, este ilegal să utilizeze termenii de „eco”, „bio” sau „organic”. Respectiv, atunci când doriți să faceți o achiziție a unui produs eco, solicitați să vi se prezinte un certificat ce atestă calitatea produsului.

Atunci când procurați produse care pretind a fi bio de pe rafturile magazinelor, asigurați-vă că pe etichetă este aplicată sigla „Agricultura Ecologică – Republica Moldova”, în cazul produselor autohtone, iar pe eticheta produsele importate din UE – logo-ul European pentru Agricultura Ecologică. Pe lângă siglă, în compoziția produselor eco trebuie să fie indicată materia primă produsă ecologic. Totodată, pe ambalaj trebuie să fie indicat codul organismului de certificare.

Sigla „Agricultura Ecologică – Republica Moldova”:

Sigla UE pentru produse ecologice:

Sigla UE pentru produse ecologice poate fi utilizată numai pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de către o agenție sau un organism autorizat de control. Pentru aceasta, ele trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte de producție, prelucrare, transport și stocare. În același timp, sigla poate fi utilizată numai pe produse în compoziția cărora intră ingrediente ecologice în proporție de cel puțin 95 %, iar restul de 5 % respectă alte condiții stricte. Nu este permisă folosirea aceluiași ingredient în formă ecologică și neecologică.

Exemple de etichete ale produselor bio veridice:

  • Sursa fotografiei: agrobiznes.md

Agricultura ecologică în R. Moldova

Un produs agroalimentar ecologic este acel produs care a fost cultivat, depozitat şi procesat fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză, în conformitate cu regulile de producţie ecologică stabilite în legislația națională şi cu standardele naţionale şi internaţionale, și procesul respectiv a fost supus controlului unui organism de certificare acreditat și recunoscut de Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Potrivit site-ului MADRM, în R. Moldova există în prezent două organisme de certificare a produselor agricole ecologice acreditate: SC ,,Certificat Eco” SRL și SC „Control Union  Dnjest” SRL. În R. Moldova activează, în prezent, 151 de producători agricoli care dețin certificate eco  pentru circa 50 de culturi agricole. Suprafața cultivată cu culturi agricole ecologice se estimează la circa 26 mii de hectare. Lista acestora poate fi consultată pe website-ul Ministerului. Totodată, la dispoziția consumatorilor este și Atlasul Agriculturii Ecologice din R. Moldova – o hartă electronică pe care sunt indicați producătorii certificați de produse agricole organice din țară. Atlasul conține informații despre fiecare producător certificat eco care activează pe teritoriul R. Moldova, suprafața deținută, cultura care a fost crescută, autoritatea care a emis certificatul eco. Totodată, sunt publicate date despre procesatori și producătorii de produse agricole procesate eco. Platforma ar urma să fie actualizată anual.