Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Cum au fost distribuiți 19…

Cum au fost distribuiți 19 milioane de lei, bani alocați pentru plata compensațiilor și indemnizațiilor pentru parlamentari. Promo-LEX: „Apar semne de întrebare”

Sursa foto: Parlament/ Flickr

În perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate din bugetul de stat pentru plata compensațiilor și indemnizațiilor pentru parlamentari au fost de aproape 19 milioane de lei. Asociația Promo-LEX a analizat al doilea Raport de monitorizare a Parlamentului pentru perioada 2022-2023 și consideră că există „semne de întrebare” cu privire la modalitatea de distribuire a acestor bani.

Remunerarea lunară a parlamentarilor are la bază două tipuri de plăți: salariul de bază și plățile compensatorii neimpozabile (compensații, indemnizații).

Mai exact, deputații beneficiază de trei categorii de plăți compensatorii neimpozabile, care au rămas neschimbate:

  • indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport (6.500 lei/lunar);
  • indemnizație lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ (de la 3.300 – până la 6.600 lei/lunar);
  • compensație lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare (plafon maxim – 13 000 lei/lunar).

Potrivit informației furnizate de Parlament, în perioada august 2022 – iunie 2023, cheltuielile totale alocate din bugetul de stat pentru plata acestor compensații și indemnizații au fost de aproape 19 milioane de lei, notează Promo-LEX.

Dintre acestea, cele mai mari cheltuieli, mai exact 12,6 milioane de lei, au fost alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. Aceste compensații se alocă în baza unei declarații pe proprie răspundere depusă de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, cu indicarea exactă a sumei solicitate, în limita plafonul maxim de 13.000 lei/lunar. Analizând informațiile furnizate de Secretariatul Parlamentului, s-a constatat că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă alocată în acest scop. Doar în cazul a circa 5 deputați sumele solicitate au fost mai mici decât plafonul maxim admis.

Ca și în perioada anterioară de monitorizare, nu a fost posibilă verificarea transparenței plăților respective. Unicul document justificativ fiind declarația pe proprie răspundere a deputatului, care este responsabil de deținerea personală a documentelor ce ar argumenta solicitarea plăților respective, precum și destinația cheltuielilor efectuate.

Cheltuielile totale alocate pentru transport în perioada monitorizată au fost de 5,5 milioane de lei. Potrivit informației furnizate de Secretariatul Legislativului, doar 8 deputați nu au beneficiat de astfel de plăți, dat fiind faptul că au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu în schimbul indemnizației lunare pentru transport. Similar perioadei precedente de monitorizate, nu a fost posibilă verificarea transparenței cheltuielilor pentru transport din cauza lipsei unui act normativ care ar reglementa deplasările în teritoriu ale deputaților, precum și evidența acestora.

Totodată, 818 mii de lei au fost alocate pentru închirierea spațiului locativ.

În perioada august 2022 – iunie 2023, de astfel de compensații au beneficiat 20 de deputați – cu patru mai mulți decât în perioada anterioară de monitorizare. Totodată, 17 deputați au beneficiat de apartament de serviciu din partea Parlamentului în blocul locativ deținut de aceasta și amplasat lângă clădirea Legislativului”, se menționează în comunicatul Promo-LEX, cu referire la raportul de monitorizare a Parlamentului.

În baza constatărilor de mai sus și dat fiind că alocarea plăților compensatorii neimpozabile se face din bugetul de stat, Promo-LEX vine cu o recomandare către Parlament de a „institui mecanisme eficiente de evidență și control a documentelor justificative, în baza cărora sunt achitate indemnizațiile/compensațiile neimpozabile deputaților”.

Referitor la salariul deputaților, din datele furnizate de Secretariatul legislativului, constatăm că, în perioada august 2022 – iunie 2023, suma totală alocată pentru aceștia a constituit 21 milioane de lei, ceea ce ar constitui, în medie, câte 19 mii de lei/lunar per deputat (calculat în funcție de 100 deputați – fără Ilan Șor, care nu a fost remunerat). Sumele menționate sunt aproape aceleași ca și în perioada anterioară de monitorizare. De asemenea, remarcăm că în perioada martie – iunie 2023, a fost stopată plata salariilor (și indemnizațiilor) deputaților PPȘ, iar în perioada mai – iunie 2023 și pentru doi deputați BCS (Lozovan Irina și Nesterovschi Alexandr) ca măsură pecuniară pentru neparticiparea la ședințele plenare.

Promo-LEX a analizat aceste date în contextul elaborării celui de-al doilea Raport de monitorizare a Parlamentului în perioada 2022-2023. Raportul urmează să fie publicat în toamna acestui an.

În perioada anterioară de monitorizare, instituția a refuzat să furnizeze datele nominale per fiecare deputat, invocând neconcordanțe cu prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Promo-LEX reiterează că, potrivit Constituției, în exercitarea mandatului, deputatul este în serviciul poporului, iar informația privind remunerarea deputatului din banii publici este una de interes public. Mai mult ca atât, începând din 1 ianuarie 2023, autoritatea publică trebuie să publice pe pagina web veniturile achitate deputaților pe parcursul unui an calendaristic.