Principală  —  IMPORTANTE   —   Concluziile ENEMO, după alegerile din…

Concluziile ENEMO, după alegerile din R. Moldova: „Tonul campaniei electorale a devenit la un moment dat negativ”

Sursa foto: Elena Covalenco/ IPN

Turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova s-a desfășurat într-un mod eficient și predominant transparent. Candidaților li s-a acordat posibilitatea de a-și face campanie într-un mod liber, cu toate acestea, tonul general al campaniei a devenit la un moment dat negativ. Deși recunoaște eforturile depuse de autorități pentru a contracara „fenomenul corupției alegătorilor, influența străină răuvoitoare și finanțarea ilicită a campaniilor electorale”, Rețeaua europeană a organizațiilor de monitorizare a alegerilor (ENEMO) subliniază într-un comunicat necesitatea unei abordări mai structurate pentru a combate aceste fenomene și a atenua consecințele lor negative pe termen lung.

Declarațiile aparțin șefului Misiunii internaționale de observare electorală a ENEMO, Dritan Taulla.

Elidon Lamani, analist electoral al MOE a ENEMO, a declarat că ziua alegerilor (duminică, 3 noiembrie, n.red.) a fost în general calmă și bine gestionată, deși a fost afectată de cazuri de potențiale tactici de corupere a alegătorilor, inclusiv transportul organizat al votanților și fotografierea buletinelor de vot.

„Organele de gestionare a alegerilor la toate nivelurile au continuat să gestioneze aspectele tehnice ale procesului electoral în mod profesionist, eficient și, în general, transparent. Comisia Electorală Centrală a menținut transparența prin transmiterea în direct a sesiunilor, postarea înregistrărilor, publicarea în avans a ordinii de zi și postarea promptă a deciziilor online; de asemenea, a furnizat în timp real prezența la vot și rezultatele preliminare. Cu toate acestea, procesele-verbale ale sesiunilor au fost întârziate și nu toate documentele primite de CEC au fost publicate pe site-ul său, afectând transparența. Locațiile unor secții de votare, în special în străinătate, au fost schimbate între cele două runde. Alegătorii din străinătate au fost informați în timp util cu privire la noile adrese ale secțiilor de votare”, a adăugat Lamani.

Momcilo Radulovic, analist politic și de campanie al Misiunii Internaaționale, a declarat că: „Candidații la prezidențiale au putut să își facă campanie în mod liber. În general, campania electorală a rămas calmă și discretă, la fel ca în primul tur. Deși au fost raportate încălcări minore ale legii, acestea au fost, în general, abordate de forțele de ordine și de alte instituții relevante. Cu toate acestea, tonul campaniei din timpul celui de-al doilea tur a devenit mai negativ. Remarcile xenofobe observate la începutul campaniei împotriva unuia dintre candidați, deși denunțate rapid de celălalt concurent, sunt îngrijorătoare.”

„În mod pozitiv, între cele două runde, autoritățile și-au intensificat în mod semnificativ eforturile de combatere a corupției alegătorilor și a finanțării politice ilicite, prin intensificarea investigațiilor, precum și prin desfășurarea unei ample campanii de informare a cetățenilor și de sensibilizare cu privire la consecințele cumpărării voturilor,” a adăugat Radulovic.

Potrivit analistului politic Mariam Chubabria, „deși Consiliul Audiovizualului se confruntă cu provocări în ceea ce privește personalul și mijloacele financiare pentru remunerarea adecvată a personalului, ENEMO evaluează că activitatea sa, a continuat să ofere o bază solidă pentru echilibrarea scenei mass-media audiovizuale și a contribuit la menținerea unor condiții relativ echitabile în mass-media audiovizuale în timpul campaniei electorale”.

„Un reclamant a contestat rezultatele referendumului și a solicitat renumărarea voturilor din străinătate; CEC a respins-o ca nefondată, decizie care a fost menținută în alte instanțe de judecată. Interpretarea îngustă a legii de către CEC în cazul celor două plângeri și interpretarea îngustă ulterioară a calității procesuale de către Curtea de Apel ar fi putut diminua eficiența justiției electorale”, a conchis Chubabria.

MOE va continua să urmărească procesul electoral, inclusiv soluționarea plângerilor potențiale existente și viitoare, validarea rezultatelor de către Curtea Constituțională, precum și alte evoluții post-electorale. În termen de două luni de la certificarea rezultatelor, va fi publicat un raport final, care va include o evaluare completă a procesului electoral, precum și recomandări pentru îmbunătățiri.

Pe 3 noiembrie 2024, în R. Moldova a avut loc turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit rezultatelor preliminare finale publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC), Maia Sandu a acumulat 55.33% de sufragii, iar Alexandr Stoianoglo ‒ 44.67%.

Diferența dintre cei doi candidați este de peste 179 300 de voturi. Astfel, Maia Sandu devine președintă pentru a doua oară.