Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   ULTIMĂ ORĂ/ Procuratura a decis…

ULTIMĂ ORĂ Procuratura a decis clasarea procesului penal pe cazul înstrăinării unor bunuri ale ÎS „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului

Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal pe cazul înstrăinării unor bunuri ale ÎS „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului. Procuratura anunță că, cadrul investigațiilor, nu au fost stabilite „probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni”.

Procuratura Generală informează că Procuratura Anticorupţie a examinat toate actele și circumstanțele care au stat la baza inițierii, acum un an, a procesului penal pe faptul dării în locațiune și înstrăinării unor bunuri ale Întreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Cancelariei de stat, care se prezuma că ar fi avut loc cu derogări de la lege.

„În concret, cu referire la faptul ”spălării banilor”, în urma investigațiilor efectuate nu s-a constatat proveniența ilegală a mijloacelor bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.
Cât despre ”abuzul de serviciu” comis de către angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe str. A. Pușkin și str. Alexei Mateevici din Capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului”
, se spune în comunicatul procuraturii.

Astfel, deoarece în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal, se mai spune în comunicat.

Totuși, Procuratura Generală informează că procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenția prevăzută de art.313 din Codul contravențional.

„În această ordine de idei, au fost recunoscuți culpabili de comiterea contravenției nominalizate mai mulți funcționari, inclusiv de rang înalt, și anume:
– 6 membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova;
– 6 membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”;
– 9 membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.
Despre hotărârea adoptată, Procuratura Anticorupție a înștiințat figuranții și persoanele cointeresate, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a soluțiilor adoptate”
, transmite Procuratura Generală.

Recent, președintele Igor Dodon, dar și premierul Ion Chicu, au anunțat că bunurile ÎS „Casa Presei” și cantina Guvernului au revenit în proprietatea statului. Igor Dodon declara că proprietarii au hotărât din proprie inițiativă să întoarcă activele statului privatizate la începutul anului 2019.

În iulie 2019, la scurt timp după plecarea Partidului Democrat de la guvernare, Procuratura Generală anunța că procurorii anticorupţie au pornit o urmărire penală pe faptul înstrăinării Întreprinderii de stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Guvernului Republicii Moldova.

Procurorii comunicau atunci că au suspiciuni rezonabile că imobilele şi anexele lor au fost date în locaţiune unor agenţi economici, iar ulterior înstrăinate, cu multiple încălcări.

Potrivit materialelor cauzei, în septembrie 2018, administratorul  ÎS „Casa Presei” a semnat trei contracte de locaţiune cu administratorii ai unor societăţi comerciale prin care le-a transmis în posesiune şi folosinţă temporară 1406 de metri pătraţi din suprafaţa imobilului. Ulterior, în baza unor contracte adiţionale, suprafaţa dată în locaţiune a fost mărită până la 1766 de metri pătraţi. Peste jumătate de an, în ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea ÎS „Casa Presei” cu preţul de 16 250 000 de lei, cei trei agenţi economici devenind proprietari ai imobilului. 

Nereguli similare, spunea Procuratura în iulie 2019, au fost constatate în procesul de înstrăinare a unor spaţii care au aparţinut fostei cantine a Guvernului. Astfel, în noiembrie 2018, reprezentantul Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova a semnat un contract de locaţiune cu administratorul unui agent economic, oferindu-i pentru folosinţă încăperi nelocuibile din strada Mateevici 79/A, 79/B şi 79/C cu suprafaţa de 1700 de metri pătraţi. Ulterior, în luna ianuarie 2019, Agenţia Proprietăţi Publice a aprobat vânzarea imobilelor contra sumei de 9 000 000 de lei, la cererea agentului economic.