Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Raport PNUD: Asigurarea unui venit…

Raport PNUD: Asigurarea unui venit minim pentru oamenii săraci ar putea încetini creșterea cazurilor de COVID-19

Foto: fromtone.com

Asigurarea imediată a unui venit de bază temporar pentru cei mai săraci oameni din lume ar putea încetini creșterea cazurilor de COVID-19. Acesta ar permite unui număr de aproape trei miliarde de oameni să stea acasă, potrivit unui raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansat pe 23 iulie 2020.

Raportul, Venitul de bază temporar: protejarea persoanelor sărace și vulnerabile din țările în curs de dezvoltare estimează că asigurarea unui venit de bază garantat, pentru o perioadă limitată, pentru cele 2,7 miliarde de persoane care trăiesc la limita pragului de sărăcie în 132 de țări în curs de dezvoltare, ar necesita 199 miliarde de dolari SUA pe lună.

Raportul conchide că măsura este fezabilă și trebuie implementată urgent, deoarece pandemia se răspândește cu un ritm de peste 1,5 milioane de cazuri noi pe săptămână, în special în țările în curs de dezvoltare, unde șapte din zece lucrători își câștigă traiul prin muncă informală și nu pot avea un venit stând acasă.

Mulți dintre cei care fac parte din grupul imens de persoane neacoperite de programele de asigurări sociale sunt lucrători informali, cu salarii mici, femei și tineri, refugiați și migranți, precum și persoane cu dizabilități – aceștia fiind afectați cel mai mult de criza actuală. În ultimele luni, PNUD a efectuat evaluări cu privire la efectele socioeconomice ale COVID-19 în peste 60 de țări, datele acestora arătând că lucrătorii care nu sunt acoperiți de programe de protecție socială nu pot sta acasă, în lipsa unor venituri.

Un venit de bază temporar înseamnă posibilitatea de a cumpăra alimente și de a achita cheltuielile de sănătate și educație. De asemenea, acesta este accesibil din punct de vedere financiar: un venit de bază temporar pe șase luni, de exemplu, ar necesita doar 12% din valoarea răspunsului financiar la COVID-19 preconizat pentru 2020, sau echivalentul unei treimi din ceea ce țările în curs de dezvoltare datorează sub formă de plăți ale datoriei externe în 2020.

Totuși, potrivit PNUD, un venit de bază temporar nu este o soluție miraculoasă pentru dificultățile economice pe care le-a adus această pandemie. Protejarea locurilor de muncă, extinderea sprijinului către întreprinderile micro, mici și mijlocii și utilizarea soluțiilor digitale pentru identificarea și accesul persoanelor excluse, sunt măsuri pe care țările le pot întreprinde.

O modalitate prin care țările pot asigura un venit de bază temporar ar fi să-și redirecționeze fondurile pe care le-ar folosi în acest an pentru a-și deservi datoria. Economiile în curs de dezvoltare și emergente vor cheltui anul acesta 3,1 trilioane de dolari SUA pentru rambursarea datoriilor externe, conform datelor oficiale. O înghețare totală a datoriei pentru toate țările în curs de dezvoltare, așa cum a solicitat Secretarul general al ONU, ar permite țărilor să-și redirecționeze temporar fondurile respective spre măsuri de urgență pentru combaterea efectelor crizei COVID-19.

COVID-19 a agravat inegalitățile existente la nivel mondial și național și a creat noi disparități care afectează cel mai tare persoanele cele mai vulnerabile – cu până la 100 de milioane mai mulți oameni aruncați în sărăcie extremă în 2020, 1,4 miliarde de copii afectați de închiderea școlilor, șomaj la nivel record și pierderea mijloacelor de trai. PNUD prevede că dezvoltarea umană la nivel mondial este pe cale de a scădea în acest an, pentru prima dată de la introducerea conceptului respectiv.

PNUD este liderul socioeconomic în cadrul sistemului ONU, coordonând recuperarea post-COVID-19 și implementează strategii de redresare socială și economică în țările din întreaga lume.