Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Ministerul de Externe de la…

Ministerul de Externe de la București a emis o avertizare de călătorie în R. Moldova

Ministerul Afacerilor Externe de la București informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Moldova că există posibilitatea apariției unor manifestații publice de protest, în principal în municipiul Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă:

– evitarea mulțimilor publice, în special a demonstrațiilor și acțiunilor de protest;

– respectarea instrucțiunilor primite din partea instituțiilor de asigurare a ordinii publice;

– urmărirea mass-mediei locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară acţiuni de protest, pentru a le putea evita.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefoanele de permanență ale: Ambasadei României la Chișinău +373 68 33 63 63, Consulatului General al României la Cahul +373 60 20 09 25 și Consulatului General al României la Bălți +373 68 19 50 06.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor de Externe de la București, România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a R. Moldova. Totodată, statul român reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.

Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

Citeşte şi: