Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Inspectorii ANTA verifică transportatorii și…

Inspectorii ANTA verifică transportatorii și gările auto. Se atrage atenția asupra respectării măsurilor anti-epidemice

Foto: TV8

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) efectuează controale a unităților de transport dar și a gărilor auto în vederea respectării măsurilor anti-COVID- 19. Inspectorii verifică numărul pasagerilor îmbarcați în unitățile de transport, dar și asigurarea acestora cu măști și dezinfectanți. Instituția menținează că nu au fost identificate nereguli.

Pe parcursulperioadei 15-21 martie, inclusiv și în zilele de odihnă, inspectorii ANTA, realizează acțiuni de monitorizare și verificare în trafic a respectării cerințelor contra-epidemiologice de către pasageri, conducători auto, operatorii de transport rutier  în mun. Chișinău, Bălți, raioanele Orhei, Strășeni, Anenii Noi, Soroca, Leova, Cimișlia, Căușeni și Cahul.

Instituția anunță că tot în această perioadă sunt verificate autogările: Gara auto Nord, Gara Centru, Gara Sud-Vest din mun. CHișinău,  dar și Gările Auto din Bălți, Cimișlia, Hîncești, Călărași, Ungheni, Orhei, Leova, Căușeni, Strășeni, Anenii-Noi, Ciadîr-Lunga, Taraclia, Cantemir, Comrat.

În special, în urma controalelor s-a atras atenția asupra executării Hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP) pe marginea recomandărilor și restricțiilor impuse în transportul public de călători. Inspectorii au verificat modalitatea de îmbarcare a pasagerilor în limite stabilite, asigurarea unităților de transport cu dezinfectanți, purtarea măștilor de către conducătorii auto și pasageri.

„În urma verificărilor efectuate în gările auto nu s-au constatat careva încălcări, administrația a asigurat  protecția personalului autogărilor care deservesc pasagerii cu echipament de protecție precum măști, mănuși, dezinfectanți pentru mâini și suprafețe iar conducătorii auto antrenați la deservirea rutelor regulate raionale și interraionale, poartă măști de protecție, la fel ca și pasagerii care așteptă îmbarcarea în autobuze”, se arată în comunicatul ANTA.

Instituția a solicitat transportatorilor:

-să evite supraîncărcarea unităților de transport în perioada fluxului majorat de persoane, antrenând, după posibilitate, autobuze cu capacitatea de îmbarcare mai mare;

– să transporte persoane corespunzător numărului de locuri în autobuze prevăzute de uzina producătoare;

– să oblige conducătorii auto să poarte măștile de protecție și să verifice purtarea corectă a acestora de către pasageri.

„La fel, îndemnăm pasagerii și ei să se abțină de la încercările de a se îmbarca în unitățile de transport în care sunt evident supraîncărcate sau au atins limita de pasageri îmbarcați, să poarte masca de protecție în timpul călătoriei și să utilizeze dezinfectanții disponibili în unitate de transport imediat la îmbarcare și după finisarea călătoriei”, atenționează ANTA.

Pe lângă restricțiile impuse transportatorilor, CNESP a impus și alte restricții. Astfel, începând cu 20 martie, centrele comerciale, unitățile comerciale nealimentare vor activa până la ora 18:00, piețele agroalimentare și cele nealimentare se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la 15:00, iar restaurantele vor lucra cu clienții până la ora 20:00.