Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Estonia a donat Inspectoratului General…

Estonia a donat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență un lot de echipamente, în valoare de de 50 de mii de euro, pentru prevenirea și controlul răspândirii pandemiei

Estonia a donat vineri, 2 octombrie, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) echipament necesar pentru prevenirea și controlul răspândirii noului coronavirus. Lotul, în valoare de 50.000 euro, conține patru corturi de tip tunel cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme și cinci toalete ecologice. Acestea vor fi utilizate pentru amenajarea unor centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic, în preajma unităților spitalicești sau ale altor instituții publice.

„Putem avea succes în lupta împotriva noului coronavirus numai dacă lucrăm împreună. În tradiția estonă, a lucra împreună înseamnă, în primul rând, a-ți ajuta prietenii. Moldova este o prietenă pe care am ajutat-o și o vom ajuta în continuare cu expertiza și asistența noastră atât în vremuri bune, cât și în perioade dificile”, a menționat Olga Goncearova, șefa Oficiului Ambasadei Estoniei la Chișinău, în cadrul evenimentului de transmitere a echipamentului.

Specialiștii susțin că triajul epidemiologic în perioada pandemiei de COVID-19 este esențial pentru a limita răspândirea coronavirusului. Astfel de corturi sunt folosite peste tot în lume atât ca centre de triere a persoanelor care ar putea avea COVID-19, cât și ca puncte staționare temporare până la internarea acestora în spitalele strategice desemnate.

Secretarul de Stat al MAI, Sergiu Golovaci a menționat că susținerea partenerilor de dezvoltare a contribuit substanțial la prevenirea riscurilor, dar și la susținerea populației în timp de pandemie, prin eforturi și donații necesare în depășirea virusului.

„Depășirea pandemiei este un obiectiv comun, iar susținerea oferită va contribui cu siguranță la salvarea vieților omenești, dar și la prevenirea unor noi riscuri pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat Mihail Harabagiu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

Donația este oferită prin intermediul PNUD Moldova. În colaborare cu PNUD, Estonia mai contribuie și la construcția a cinci stații comunitare de pompieri și salvatori din Republica Moldova, care vor deservi comunități rurale cu o populație totală de peste 58.000 de locuitori.