Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Candidații la alegerile locale noi…

Candidații la alegerile locale noi în cele 15 localități din țară pot depune actele până pe 22 octombrie

Imagine-simbol. Foto: ZdG

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC) au emis o notă prin care anunță că depunerea actelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar în cele 15 localități din țară, unde vor avea loc alegeri locale noi, poate fi făcută până pe 22 octombrie curent.

Locul și timpul de recepționare a documentelor necesare sunt stabilite, prin hotărâre, de către fiecare consiliu electoral de circumscripție electorală în parte.

În calitate de primar, poate fi ales cetățeanul care a împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 25 de ani și nu are restricții de a exercita dreptul de a alege și de a fi ales.

Candidații la funcția de primar pot fi desemnați de către partide politice și alte organizații social-politice, blocuri electorale. În cazul candidatului independent, persoana va prezenta organului electoral liste de subscripție cu semnăturile susținătorilor, în număr de 5 la sută din totalul alegătorilor din circumscripție, dar nu mai puţin de 150 de persoane şi nu mai mult de 10000 de persoane.

Dosarele pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar se depun la consiliul electoral de circumscripție electorală,cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică până pe 22 octombrie curent. În termen de 7 zile, acestea vor fi examinate, fiind adoptată decizia de înregistrare sau refuzul a fi înregistrate.  

Pe 21 noiembrie curent, în 15 localități din țară vor avea loc alegeri locale noi. Mai multe informații găsiți pe pagina web oficială a Comisiei sau accesând https://cec.md/ro/circumscriptii-electorale-9136.html.