Principală  —  IMPORTANTE   —   „Colegii din Italia mi-au spus:…

„Colegii din Italia mi-au spus: nu repetați greșelile noastre!”. Mărturiile unui medic migrant

Ludmila Furtună a activat zece ani în sistemul de sănătate din Italia. Cu trei ani în urmă,  a revenit în R. Moldova, iar recent, împreună cu soțul, a deschis un centru medical care se ocupă de tratarea durerii. În contextul pandemiei de coronavirus, am discutat cu Ludmila Furtună despre situația colegilor săi din Italia și ce ar fi făcut dacă s-ar fi aflat acum acolo.

  • Cât de des discutați acum cu colegii dvs. din Italia?
  • Permanent. Mai ales, în perioada aceasta grea pentru Italia. Aș vrea să fiu acolo, cu ei. Sunt într-o situație critică. Sunt colegi de-ai mei care au lăsat copiii cu buneii și practic stau numai la spital. Termină o tură și intră imediat în a doua. E o situație destul de tensionată și grea. 
  • Dacă v-ați fi aflat acum în Italia, ce credeți că ați făcut și cum v-ați fi descurcat? 
  • Aș fi fost alături de colegii mei, în prima linie. Aș fi luptat împreună cu ei, pentru a trata oamenii, aș fi făcut tot ce e necesar pentru a învinge acest virus. Medicii de acolo sunt epuizați. Sunt și colegi care au murit, după ce au stat în prima linie pentru a învinge virusul. E nevoie să înțelegem cât de periculos e asta. Măsurile de prevenire sunt esențiale pentru a învinge acest virus. 
  • Cum credeți că va trece Italia peste aceasta? 
  • Am activat acolo și știu ce potențial este. E unul mare. Ei au și profesioniști, și aparate moderne. Plus că muncesc din toate puterile. După două săptămâni, ei deja aveau protocol bine stabilit – tipul de pacienți, simptome, tratament. Eu invit pe toată lumea să stea acasă. Cu cât mai mulți și mai repede vom sta acasă, cu atât mai ușor vom reuși să izolăm virusul. Chiar recent am vorbit cu unii din colegii din Italia și mi-au zis: „nu repetați greșelile noastre”. Ei, inițial, s-au uitat lejer la situație și plătesc dur acum. Sper ca poporul să înțeleagă mesajul meu, mai ales că R. Moldova nu e la nivelul sistemului sanitar din Italia. Invit pe toți să stea acasă. Plus, igienizarea e foarte importantă. 
  • Cât de sigure credeți sunt testele pentru coronavirus?
  • Știu că se lucrează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și cred că asta este sigur. OMS este interesată să izoleze cât mai rapid acest virus și să aducă teste bune peste tot. 
  • Dvs. cum vă alimentați optimismul legat de depășirea acestui virus? 
  • Hm, ai mei sunt toți acasă. Eu, dacă am nevoie, mă deplasez fie pe jos, fie cu transport public. Am grijă de igienizarea mâinilor. Eu sper să se înțeleagă că acum e cel mai înțelept să stăm acasă, altfel, situația va fi alarmantă. 

Citiți interviul integral cu Ludmila Furtună în următorul număr ZdG.