Principală  —  Ştiri   —   Citiți Joi în ZdG: Stoianoglo,…

Citiți Joi în ZdG: Stoianoglo, achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și Interviu cu Dmitri Lecarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din R. Moldova

În cea de-a opta ediție tipărită a Ziarului de Gardă, din acest an, la rubrica Actual, aflați despre hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în privința dosarului penal de depășire a atribuțiilor de serviciu al fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Fostul procuror acuză că dosarul ar fi fost o „comandă politică”, iar procurorii anticorupție au declarat că vor contesta hotărârea Judecătoriei la Curtea de Apel Chișinău. La rubrica Exclusiv, citiți interviul cu Dmitri Lecarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din R. Moldova, care a povestit despre cum au fost ajutați refugiații ucraineni în R. Moldova, despre cazurile de instigare la ură împotriva refugiaților ucraineni, dar și despre politicienii care nu s-au pronunțat clar asupra războiului.

„Ați efectuat în total 569 de plăți, depuneri în cont. Venituri din jocuri de noroc, cum a calculat Comisia, pentru anul 2021 a fost de 149 de mii de lei și pentru anul 2022 – circa 25 de mii de lei. La fel, Comisia a identificat că ați efectuat 128 plăți pentru jocuri de noroc în timpul orelor de serviciu. Cum explicați aceste acțiuni din punct de vedere etic?” Găsiți la rubrica ANCHETĂ declarațiile judecătorului Curții de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, candidat la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, în cadrul audierilor Comisiei Vetting, după ce a fost întrebat de membrii Comisiei despre depunerile de peste 700 de mii de lei în contul Loteriei Naționale a Moldovei pentru jocurile de noroc din perioada 2021-2022.

„Războiul din 1992 mi-a înrădăcinat o frică profundă pentru focuri de armă și oameni înarmați, îmbrăcați în uniforme militare. Ori de câte ori văd persoane înarmate sau vehicule militare, chiar și aici, în Anglia, mi se zvârcolește inima de frică”. În această ediție, la rubrica REPORTER SPECIAL, citiți cele trei istorii ale unor oameni din generații diferite, care au povestit despre amintirile legate de războiul de pe Nistru din 1992. 

Aflați, la rubrica DOSAR, ultimul cuvânt al fostului premier Vlad Filat, spus în cadrul ședinței convocate pe 27 februarie, din dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier a declarat că se așteaptă la o decizie legală și că nu a fost un „simplu prim-ministru”, ci unul cu un mandat de aproape patru ani. 

La rubrica ZdG EXPLICĂ, veți afla ce este un referendum constituțional și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru ca acesta să poată avea loc în ziua alegerilor prezidențiale. Astfel, în material veți citi la ce etapă se află Parlamentul în pregătirea scrutinului, cât este de corectă desfășurarea acestui referendum și care ar fi pronosticul succesului sau eșecului acestui plebiscit, potrivit experților și analiștilor abordați de ZdG. 

Acestea, dar și alte materiale jurnalistice pot fi citite mâine, în cea de-a opta ediție a Ziarului de Gardă din acest an.

Rubricile ediției:

ACTUAL: Podcastul ZdCe, premiat de Ministerul Justiției/ Stoianoglo, achitat în dosarul pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ex-Procurorul General este vizat în alte două dosare penale/ Liderul opoziției ruse ucis în pușcărie va fi înmormântat vineri la Moscova/ „Aleșii poporului” de la Tiraspol fac apel către Kremlin cu rugămintea „de a proteja Transnistria”

OPINII:
Alina Radu: Rezoluția de la Tiraspol – răspuns la fiecare punct

ZdG EXPLICĂ: Ce este un referendum constituțional și care sunt pașii ce trebuie urmați pentru ca acesta să poată avea loc în ziua alegerilor prezidențiale

ANCHETĂ: Ju(de)cătorul cu depuneri de peste 700 de mii de lei în contul jocurilor de noroc. „Așa e făcută această loterie, ca să pierzi”

JUSTIȚIE: Concursul pentru funcția de procuror general, anulat. Președintele CSP: „Unul dintre candidați a fost depunctat”

DOSAR: Filat, ultimul cuvânt în fața unei noi condamnări pentru corupție: „Nu am fost un simplu prim-ministru”

REALITATEA: „Moldova se pregătește de război”. Speculațiile din spațiul public, demontate de ministrul Apărării și de un expert în securitate: „Aceste narative sunt impuse pentru destabilizarea situației”

CITITORUL DE GARDĂ: Declară-ți dragostea cu ZdG – Publicăm ultimele scrisori în care cititorii și-au împărtășit sentimentele de dragoste și recunoștință față de persoana iubită. 

VIAȚA REDACȚIEI: Ce spune Poșta Moldovei despre oficiile poștale închise și salariile mici ale poștașilor?/ Moldova, mai puțin coruptă în Indicele Percepției Corupției

REPORTER SPECIAL: 32 de ani de la Războiul de pe Nistru: Viața de dincolo de moarte

EXCLUSIV: „Este foarte trist că în țara noastră există politicieni care au alte poziții, chiar și tacite, dar care susțin agresiunea”. Interviu cu Dmitri Lecarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din R. Moldova

UTIL: Ce este semnătura digitală, cum o poți obține și unde o poți utiliza

GÂNDEȘTE CRITIC: FALS – Maia Sandu, de vină pentru creșterea datoriei de stat a Republicii Moldova/ Ingineria socială prin telefon (vishing)

OAMENI: Eugen Doga: singur în fața dragostei