Principală  —  IMPORTANTE   —   Citiți joi, în ZdG: Care…

Citiți joi, în ZdG: Care sunt legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”, cine domină piața uleiului în R. Moldova și o anchetă paralelă a ZdG pe marginea cazului tragic din parcul „Alunelul”, unde un copil de nici doi ani și-a pierdut viața, strivit de o cracă ce a căzut dintr-un plop

În ediția Ziarului de Gardă din data de 2 iunie, citiți despre legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”, aflată în reconstrucție. Oficial, pensiunea situată în satul Molovata, raionul Dubăsari, aparține firmei „Artic Nova” SRL, unde Petru Merineanu, cumnatul fostului președinte, Igor Dodon, figurează în calitate de fondator și administrator. 

În timp ce Merineanu se află în izolatorul nr. 13 din Capitală, la pensiunea „Fata Morgana” de pe malul Nistrului, cumpărată de acesta în vara anului trecut, lucrările de reconstrucție sunt în plină desfășurare. Sătenii cu care a discutat reporterul ZdG spun că, înainte de a fi arestat, Merineanu putea fi văzut aproape zilnic la pensiunea din satul său de baștină, Molovata. Unii spun că și Igor Dodon a fost văzut acolo nu o singură dată. În ediția de joi găsiți detalii despre tranzacțiile prin care a trecut pensiunea și cum a ajuns în proprietatea cumnatului lui Igor Dodon, despre care procurorii au anunțat că a încercat să distrugă, prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu, prin care se confirmau tranzacții de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile în valoare de circa 700 de mii de euro. 

Tot în ediția de mâine a ZdG citiți o anchetă despre „Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc”. Vaja Jhashi, un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc, domină piața uleiului din R. Moldova, prin intermediul grupului de companii „TransOil”. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei „Floarea Soarelui” S.A. din Bălți. În 2022, conform statisticilor, „Trans-Oil” a ajuns să dețină o cotă de circa 90% din producția de ulei din R. Moldova și circa 95% din exporturi. ZdG a analizat piața uleiului și dezvălui cine sunt cei care o domină, în contextul scumpirilor operate recent la acest produs. 

În paginile ziarului de mâine mai citiți o anchetă paralelă a Ziarului de Gardă pe marginea cazului tragic din parcul „Alunelul”, unde un copil de nici doi ani și-a pierdut viața, strivit de o cracă ce a căzut peste tricicleta în care se afla. O singură persoană a plătit până în prezent cu funcția, iar autoritățile locale și centrale s-au angajat într-un ping-pong al acuzațiilor reciproce. Ziarul de Gardă a discutat cu factorii de decizie din cadrul primăriei Chișinău, a întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, a Ministerului Mediului și Agenției de Mediu și prezintă verigile slabe dintr-un lanț al birocrației și indiferenței, care s-a soldat cu moartea fetiței. 

„Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a devenit un model global de umanitate” – a declarat Rob Portman, congresman american, membru al Comisiilor de Finanțe, Securitate Națională și Relații Externe din Senatul SUA, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, pe care îl găsiți, de asemenea, în ediția de joi, 2 iunie.

ANCHETE: Stăpânii uleiului din R. Moldova, pe o piață dominată de prietenul lui Plahotniuc, Vaja Jhashi. Acesta deține grupul de companii „Trans-Oil”, proprietar a trei dintre cele mai mari fabrici de ulei din țară, localizate la Bălți, Ceadîr-Lunga și Giurgiulești.

DOSAR: Legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”, aflată în reconstrucție. ZdG continuă subiectul și relatează de la fața locului despre pensiunea ce-i aparține oficial cumnatului fostului președinte, Igor Dodon, Petru Merineanu.

INTERVIU: „Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a devenit un model global de umanitate”, afirmă Rob Portman, congresman american, membru al Comisiilor de Finanțe, Securitate Națională și Relații Externe din Senatul SUA.

JUSTIȚIE: Igor Dodon vs ZdG, episodul 2. Curtea de Apel a decis: Scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată, depusă de fostul președinte, a fost legală și întemeiată. „Reclamantul, prin
comportamentul său, a demonstrat lipsă de interes față de procesul civil inițiat”.

REPORTER SPECIAL: Decesul unui copil și lanțul birocrației. Anchetă paralelă a ZdG în „Cazul Alunelul”.

EXCLUSIV: Ziua Internațională a Copilului: Cât costă să fii părinte în R. Moldova?

INFOTECA DREPTURILOR: Ce înseamnă o recipisă?

SĂNĂTATE: „70% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători înrăiți”