Principală  —  Ştiri   —   Cine sunt candidații admiși la…

Cine sunt candidații admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru funcția de președinte al Curții de Conturi

Sursa foto: Curtea de Conturi a Republicii Moldova/ Facebook

Tatiana Șevciuc și Marin Gospodarenco au fost admiși la proba interviului în cadrul concursului pentru selectarea candidaților la funcția de președinte al Curții de Conturi. O decizie care prevede acest lucru a fost aprobată de membrii Comisiei de control al finanțelor publice, potrivit unui comunicat al Parlamentului.

În total, trei persoane au depus dosarele la concurs, unul dintre dosare fiind însă incomplet. Respectiv, doi candidați au fost admiși la proba interviului.

Sursa document: Parlament

Atât Marin Gospodarenco, cât și Tatiana Șevciuc au experiență în domeniul de finanțe publice. Anterior, aceștia au activat în cadrul Curții de Conturi. Marin Gospodarenco a fost șef de direcție, iar Tatiana Șevciuc a fost numită de Parlament, în 2022, în funcția de membră a Curții de Conturi.


Candidații la funcția de președinte al Curții de Conturi trebuie să aibă studii în domeniul economic, financiar sau juridic, precum și o experiență de cel puțin zece ani în aceste domenii, dintre care cinci ani de experiență managerială.

Totodată, conform Regulamentului concursului, candidații trebuie să fie cetățeni ai R. Moldova, să cunoască limba română, să nu aibă antecedente penale, să fie integri profesional și să nu aibă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică. Pentru participarea la concurs, candidații trebuie să prezinte o scrisoare de motivație, scrisă în limba română, în care să explice viziunea lor asupra activității Curții de Conturi.

Candidatul care va obține cel mai mare punctaj va fi propus Parlamentului spre numire în funcția de președinte al Curții de Conturi. Potrivit legislației, preşedintele Curții de Conturi se numeşte de Parlament, pe un termen de 5 ani, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Comisia de control al finanțelor publice a aprobat în ședința din 29 decembrie decizia privind lansarea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de președinte al Curții de Conturi a R. Moldova.

Solicitată de Ziarul de Gardă, Augustina Badica, consultantă principală în cadrul Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului a declarat că motivul pentru care Legislativul a lansat concursul este faptul că mandatul de președinte al Curții de Conturi a lui Marian Lupu expiră în luna februarie 2024.