Principală  —  IMPORTANTE   —   CC a suspendat la solcitarea…

CC a suspendat la solcitarea Pro Moldova anularea „legii miliardului” aprobată în ședința nocturnă. 2 solicitări de la Platforma DA au fost respinse

Sursa foto: ZdG

Curtea Constituțională a examinat astăzi 3 solicitări de suspendare a acțiunii Legilor contestate de către deputați. Astfel, a decis admiterea cererii depuse de deputatul Pro-Moldova, Andrian Candu în ceea ce privește anularea așa-zisei legi a miliardului.

„Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea afecta anumite domenii privind securitatea economică sau financiară a statului.  Pe de altă parte, Curtea notează că în cazul suspendării acțiunii Legii contestate nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională”, se arată în explicația instanței constituționale.

În același timp, 2 solicitări parvenite din partea deputaților Platformei DA au fost respinse. În ambele cazuri, Curtea constată că nu există un risc „iminent” al aplicării Legii contestate.

Este vorba despre cererea depusă de deputații Dinu Plângău și Maria Ciobanu în ceea ce privește suspendarea acțiunii legii privind limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. CC notează în decizia sa că această decizie a Parlamentului urmează să intre în vigoare în timp de o lună de la publicarea ei în Monitorul Oficial și astfel nu vede motive suficiente pentru suspendarea acțiunii sale.

A doua solicitare, aparține deputatului platformei Liviu Vovc și este despre suspendarea modificărilor la legea privind activitatea farmaceutică. În opinia curții, legea contestată va intra în vigoare peste 3 luni și astfel, solicitare deputatului „nu îndeplinește condiția referitoare la existența unui risc „iminent” al aplicării Legii contestate”.