Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cât de stabilă este Rusia…

Cât de stabilă este Rusia după revolta Wagner? (DW)

Chiar dacă revolta mercenarilor Wagner s-a încheiat brusc iar șeful lor este acum mort, rebeliunea nu este lipsită de urmări. Cum rămâne cu autoritatea lui Putin? Se profilează haosul într-o țară cu arme nucleare?

Miile de mercenari din Grupul Wagner nu au întâmpinat o rezistență prea puternică atunci când au mărșăluit spre Moscova în urmă cu două luni. Liderul lor, Evgheni Prigojin, care între timp a murit, a oprit puciul iar lupta pentru putere la Kremlin nu a mai avut loc. Să ne amintim însă că, la momentul respectiv, președintele Vladimir Putin a părut slab, vorbind mai întâi de „negocieri”, apoi de „trădare” – toate acestea în decurs de numai câteva ore, scrie Deutsche Welle (DW).

Mercenarii Wagner, întâmpinaţi cu „pâine şi sare” la Rostov pe Don, în timpul scurtei revolte a grupării

După încheierea revoltei, în statele baltice a pornit o dezbatere despre stabilitatea Rusiei. Jānis Sārts, director la Centrul de Competență pentru Comunicare Strategică al NATO din Riga, consideră că marșul asupra Moscovei a zdruncinat puterea de la Kremlin. Iar Mārtiņš Vargulis, director adjunct al Institutului leton pentru politică externă, împărtășește același sentiment. Puterea lui Putin este amenințată de forțe din interiorul Rusiei, explică el.

Între timp, inflația în Rusia continuă să crească iar valoarea rublei scade în raport cu dolarul și cu euro. Ziarul de propagandă pro-guvernamental „Izvestia” de la Moscova se plânge că există cozi în fața benzinăriilor din regiuni. Atenție, vorbim despre al treilea mare producător de petrol din lume. De asemenea, războiul rusesc de agresiune împotriva Ucrainei este împotmolit. În ultimele săptămâni, în principal ucrainenii au fost cei care au raportat mici victorii în teren.

Se clatină tronul lui Putin la Kremlin?

Stefan Meister, de la Societatea Germană pentru Relații Externe (DGAP), afirmă pentru Deutsche Welle că scenariul fisurării puterii lui Putin nu este deloc probabil în acest moment. Regimul lui Putin a reușit să cucerească o mare parte a populației prin represiune și propagandă iar sancțiunile occidentale sunt ocolite într-o oarecare măsură. 

Multe companii, inclusiv din Occident, sunt încă active în Rusia. Deși observă o pierdere a prosperității în rândul populației rusești, Stefan Meister spune că nu se poate vorbi de o dezintegrare a țării sau de o slăbiciune a lui Putin. 

Dacă, într-o bună zi, cineva îl va contesta pe Putin, acea persoană va proveni din aparatul de securitate, spune Meister, un bun cunoscător al realităților rusești. În prezent, spune el, Putin este bine ancorat în fotoliul puterii și dispune de suficiente resurse pentru a-și continua războiul împotriva Ucrainei încă doi sau trei ani. 

Cine şi de câte focoase nucleare dispune

Tobias Fella, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Păcii și Politici de Securitate (IFSH), nu crede nici el că în Rusia se profilează în prezent o „mare instabilitate”. Aceasta ar putea deveni o problemă pentru Kremlin dacă guvernul va trebui să mobilizeze mai multe trupe ori dacă situația economică s-ar deteriora dramatic. După recentele câștiguri de teren ale ucrainenilor pe front, Rusia „se va dovedi adaptabilă din punct de vedere militar”. 

Există speculații în rândul experților occidentali potrivit cărora Kremlinul însuși ar putea răspândi varianta că haosul amenință. Scopul acestei narațiuni ar fi slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina, în ideea că Vestul ar putea accepta că Ucraina trebuie să cedeze teren, dar nu și că rachetele nucleare rusești mișună prin regiune.

Stefan Meister nu crede în astfel de teorii. Sistemul Putin dă mai degrabă dovadă de forță, spune expertul, inclusiv cu moartea lui Prigojin. Nici oligarhii, nici societatea, nici armata, nici oamenii care îl înconjoară pe Putin și sunt dependenți de el nu ar putea să-i pună la îndoială puterea, crede el.

Poate că, într-o zi, situația va suferi schimbări la nivelul serviciilor secrete sau a aparatelor de securitate. De asemenea, înfrângerile militare minore din Ucraina nu pun în pericol puterea lui Putin. Însă, altfel ar putea sta lucrurile în cazul în care Ucraina ar reuși să recupereze Crimeea și toate teritoriile ocupate de Rusia.