Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cât armament mai are Rusia

Cât armament mai are Rusia

Rusia rămâne fără stocuri de rachete de înaltă precizie și artilerie modernă. Aceste știri, potrivit Hromadske, dau speranță că Moscova va opri ofensiva din cauza lipsei de armament. Dar este realist un astfel de scenariu?

1. Armamentul rusesc poate fi oare numărat?

Date aproximative privind armamentul pe care armata rusă îl deținea până la începutul anului 2022 se conțin în The Military Balance. Acesta este cel mai cuprinzător studiu privind capacitățile militare a 171 de țări din întreaga lume, elaborat din 1959. Institutul Internațional de Studii Strategice, care elaborează studiul, cercetează surse deschise privind achizițiile publice și date publicate chiar de țările vizate.

Pierderile suferite de Federația Rusă în Ucraina de la începutul invaziei fățișe sunt publicate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În plus, portalul Oryx studiază datele deschise și oferă, de asemenea, informații despre numărul de armament greu, echipamente, artilerie și aviație, pierdut de Rusia în Ucraina.

Adică, este posibil să se calculeze cu aproximație ce a rămas din armamentul rusesc. Cu toate acestea, apar dificultăți privind vechiul armament sovietic, cantitatea căruia în depozite este necunoscută. Capacitatea de luptă a acestui armamente, de asemenea, este discutabilă.

În aceste 5 luni de război, Rusia a pierdut o cantitate mare de echipamente modernizate sau noi și încearcă acum să compenseze aceste pierderi prin tehnica veche. Dar nu toată tehnica este utilizabilă și nu toate resursele ei sunt atât de mari”, a declarat Alexander Musienko, șeful Centrului pentru Studii Juridice Militare.

2. Rachete

Federația Rusă a lansat peste 3000 de rachete pe teritoriul Ucrainei, a declarat președintele Vladimir Zelenski la jumătatea lunii iulie. La începutul războiului, Moscova a atacat în principal cu rachete de înaltă precizie, dar în iunie a lansat la Kremenciug și Odesa rachete vechi X-22 și X-32, concepute pentru a ataca nave. Experții Institutului Internațional de Studii Strategice consideră că acest lucru poate însemna că stocurile Rusiei de cele mai noi arme se epuizează.

Portalul militar ucrainean Defense Express a estimat că, înainte de război, Kremlinul avea aproximativ 900 de sisteme Iskander și 500 de rachete Kalibr. Potrivit informațiilor ucrainene, Rusia a folosit 55-60% din rezervele de rachete Iskander și Kalibr de înaltă precizie și rachete de croazieră de tip X-101 (X-555).

Deși stocurile de rachete de înaltă precizie ale Rusiei au scăzut semnificativ, mii de rachete sovietice vechi X-22, X-29, X-31, X-55 rămân în depozite și rușii le pot folosi împotriva Ucrainei.

Majoritatea acestor rachete au fost fabricate în Uniunea Sovietică, sunt inexacte și seamănă mai mult cu rachetele teroriste care lovesc obiecte civile sau clădiri pentru a ucide cetățeni ucraineni și a crea presiune psihologică asupra ucrainenilor”, spune Mihail Samus, directorul New Geopolitics Research Network.

3. Tancuri și artilerie

Rusia are, deocamdată, destule tancuri și artilerie.

Conform bilanțului The Military Balance, până la începutul anului 2022, Rusia avea în dotare 13 617 tancuri. 10 200 erau în rezervă, 2927 de tancuri erau în serviciul Forțelor Terestre, alte 330 se aflau în dotarea Forțelor de Coastă ale Marinei și 160 se aflau în dotarea Trupele Aeriene. Statul Major al Ucrainei susține că 1789 de tancuri rusești au fost distruse. Adică, Rusia are încă o mulțime de armament de acest tip, deși armata ucraineană a distrus o mare parte din tehnica modernă a rușilor.

Site-ul Oryx numără, din surse deschise, cantitatea tancurilor distruse. Aceste surse înregistrează tipul de tancuri distruse și arată că, în mare parte, Rusia a pierdut echipamente produse după prăbușirea Uniunii Sovietice, adică de model nou.

Potrivit unor rapoarte, armata ucraineană a distrus la sfârșitul lunii trecute mai mult de 30% din tancurile moderne rusești, relatează expertul militar Vladislav Voloșin. Această tendință este valabilă și pentru alt tip de armament.

O mare parte din cea mai nouă tehnică a fost pierdută. Rusia va reactiva tehnica veche, de exemplu tancurile din anii 1950 și 1960, sistemele Grad care se aflau în prima linie de producție în anii 1970, vechile puști Pion”, spune Alexander Musienko.

Potrivit raportului The Military Balance 2022, trupele rusești sunt înarmate cu aproximativ șase mii de instalații de artilerie (inclusiv lansatoare multiple de rachete MLR), dar Rusia deține stocuri uriașe de astfel de instalații de artilerie – mai mult de 22 de mii. Armata ucraineană a declarat despre distrugerea a aproximativ o mie de instalații de artilerie și 260 de MLR.

Cantitatea de instalații de artilerie a rușilor este semnificativă, dar, ca urmare a intensității mari a focului, ei au pierdut multe obuze. În plus, au pierdut multe obuze în depozite și o anumită cantitate de artilerie pe frontul din Ucraina. Sistemele de artilerie precum Pion și Akatsiya sunt scoase din depozite. Acest lucru arată că Rusia a pierdut în Ucraina o mulțime de instalații de artilerie autopropulsate”, explică Alexander Musienko.

În ciuda faptului că rezervele de artilerie și muniție ale Rusiei sunt aproape inepuizabile, Ucraina li se poate opune cu sisteme moderne, furnizate de parteneri.

Ei au mii de sisteme de artilerie, iar noi avem HIMARS. Câteva sisteme de acest tip pot schimba complet raportul de forțe de pe câmpul de luptă. Acum Rusia are 15 mii de militari, sute de vehicule blindate, unități de artilerie pe malul drept al Niprului, pe direcțiile Herson și Krîvîi Rih, dar cu numai câțiva HIMARS poți distruge poduri și întregul grup de trupe este încolțit și înconjurat”, spune Mihail Samus.

4. Va înceta Rusia să-și producă propriile arme?

După impunerea sancțiunilor, Rusia s-a confruntat cu probleme legate de restabilirea propriei capacități de producție, deoarece depinde de importurile de componente din Occident. Potrivit expertului militar Vladislav Voloșin, Rusia va putea produce sisteme mai vechi pe care le are în funcțiune, cum ar fi sistemele Grad, artileria simplă și unele tancuri. Cu toate acestea, nu va mai fi posibilă lansarea complexului militar-industrial la capacitate maximă și producerea de arme de înaltă precizie în cantitățile de odinioară.

Kremlinul a încercat să lanseze propriul program pentru producția de componente electronice, dar nu a reușit. În 2019, ponderea componentelor electronice străine în mărfurile rusești a fost estimată la 80%, și chiar și după 2014 Moscova nu a putut trece la propria producție.

Sunt sigur că atât rachetele Kalibr, cât și cele Iskander au componente occidentale. Aviația, echipamentul naval, chiar vehiculele blindate, toate aveau tehnologii cu matrice franceze. Din păcate, Europa a oferit Rusiei o mulțime de tehnologii”, spune Samus.

Putem spune cu siguranță că Rusia nu va sta cu mâinile în sân și va încerca să găsească componentele necesare pe alte piețe, de exemplu în China sau India, dar experții sunt sceptici cu privire la capacitatea Rusiei de a atinge capacitatea de producție de dinainte de 2021.

Nu se va întâmpla imediat. Este nevoie de timp pentru a negocia numărul de cipuri de care are nevoie Rusia. Există rând pentru aceste cipuri și nu doar companiile de apărare le așteaptă”, explică Alexander Musienko.

În plus, majoritatea producătorilor sunt integrați în lumea occidentală și vor încerca să nu-și asume riscuri, adaugă expertul.

5. Când Rusia va rămâne fără arme?

Experții spun că nu trebuie să se creadă că Rusia se va retrage din teritoriile ucrainene ocupate din cauza lipsei de armament.

Este inutil să calculăm când Rusia va rămâne fără armament. Trebuie să ne întărim forțele”, spune Mihail Samus.

Conform calculelor lui Alexander Musienko, având în vedere resursele, Rusia va putea menține faza activă a războiului încă câteva luni. Și armamentul nu este principala problemă.

Nu au destui oameni. În plus, au început să aibă probleme cu furnizarea de muniție, cu logistica, nu au timp să repare echipamentele. Dacă depozitele lor continuă să fie distruse, dacă muniția va arde, atunci vor avea suficientă activitate ofensivă timp de o lună și jumătate, iar apoi vor mai lua o pauză pentru a recupera echipamentele din depozite”, explică Musienko.

În loc să spere la epuizarea armelor rusești, Ucraina ar trebui să-și sporească propriile capacități datorită armelor moderne și desfășurării forțelor de apărare aeriană și antirachetă, adaugă Mihail Samus.

Editoră: Olga BULAT