Principală  —  ZdG explică  —  Consultant social   —   VIDEO/ Care este diferența dintre…

VIDEO Care este diferența dintre sectorul bancar și cel nebancar

Sectorul bancar include băncile comerciale licențiate, care în R. Moldova sunt 11 la număr, fiind supravegheat de Banca Națională a Moldovei (BNM). Din sectorul nebancar fac parte societățile de investiții – companiile de asigurări, organizațiile de creditare nebancară, asociațiile de economii și împrumut și altele. Organul de supraveghere al sectorului nebancar este Comisia Națională a Pieții Financiare (CNPF).

Informațiile despre diferențele dintre cele două sectoare sunt prezentate într-un video prezentat de către Banca Națională a Moldovei în contextul campaniei de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”.

În sectorul bancar investițiile iau forma depozitelor, iar sumele de până la 50 de mii de lei sunt garantate, adică primește banii înapoi, indiferent de evoluțiile economice sau crizele bancare.

Oamenii pot investi și în sectorul nebancar, de exemplu în titluri financiare, iar agențiile de economii și împrumuturi pot atrage împrumuturi de la locuitorii din zonă. De obicei, entitățile nebancare operează cu banii proprii.

Cele două sectoare, bancar și nebancar formează sistemul financiar al țării, unde cei care au economii le pot investi, iar cei care au nevoie de resurse financiare, le pot atrage.