Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cancelarul german: „Mijloacele diplomatice de…

Cancelarul german: „Mijloacele diplomatice de soluționare a războiului din Ucraina au fost epuizate”

Sursa foto: picture alliance

Mijloacele diplomatice de soluționare a războiului din Ucraina au fost epuizate, a declarat miercuri cancelarul german Friedrich Merz, promițând să continue să sprijine lupta Kievului împotriva agresiunii ruse, relatează Reuters.

„Mijloacele diplomatice au fost epuizate”, a afirmat Merz în Bundestag în timpul unei dezbateri consacrată bugetului. El a denunțat în termeni fermi atacul masiv al Rusiei asupra Ucrainei din cursul nopții de marți spre miercuri.

Ministrul apărării german, Boris Pistorius, anunțase la jumătatea lunii iunie că Berlinul intenționează să aloce Ucrainei alte 1,9 miliarde de euro în 2025. Fondurile sunt destinate dezvoltării producției de arme cu rază lungă de acțiune. În general, Germania va oferi Ucrainei în lunile următoare un ajutor militar în valoare de 9 miliarde de euro.

Germania a evitat până acum să furnizeze rachete Taurus Ucrainei, invocând temeri legate de escaladare și posibila implicare directă a armatei germane în conflict. Fostul cancelar Olaf Scholz a respins cererea Kievului, argumentând că programarea rachetelor pentru lovirea țintelor ar necesita implicarea militarilor germani.

Cu toate acestea, Merz, cunoscut pentru o abordare mai deschisă înainte de a deveni cancelar, nu a exclus posibilitatea unei livrări viitoare. În schimb, liderul de la Berlin a anunțat că Germania va sprijini Ucraina să își dezvolte propria capacitate de producție de rachete cu rază lungă de acțiune. 

Germania este al doilea cel mai mare „donator” de ajutor pentru Ucraina, după SUA. De la începutul invaziei ruse, Berlinul a alocat 44 de miliarde de euro Kievului, fiind vorba de un sprijin militar, financiar și umanitar cuprinzător. Printre altele, Forțele armate ucrainene primesc de la Berlin sisteme de apărare aeriană IRIS-T și Patriot, tancuri Leopard, vehicule blindate și muniții.

În cadrul ultimei reuniuni în formatul Rammstein a fost adoptat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde de euro, care prevede finanțarea producției de arme cu rază lungă de acțiune și drone chiar în Ucraina, transferul de sisteme de apărare antiaeriană, arme și muniții, precum și acoperirea costurilor de operare a internetului prin satelit Starlink.

Cancelarul Merz a calificat atunci pachetul drept începutul unei „noi forme de cooperare militar-industriale între țări”, menționând că rachetele dezvoltate nu vor avea restricții privind atacurile în adâncul teritoriului rus. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut miercuri impunerea unor „sancțiuni drastice” împotriva Federației Ruse, în special asupra exporturilor de petrol, sursa principală de finanțare a „mașinăriei de război” a Kremlinului. Apelul său a venit în urma unui atac aerian de amploare asupra orașelor ucrainene, pe care liderul de la Kiev l-a descris drept „revelator”, lansat exact în momentul în care comunitatea internațională face eforturi pentru restabilirea păcii și instaurarea unui armistițiu.