Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Boris Johnson este acuzat că…

Boris Johnson este acuzat că încearcă să saboteze noua candidatură la funcția de prim-ministru 

Mai mulți membri ai Partidului Conservator l-au acuzat pe premierul demisionar Boris Johnson că încearcă să „saboteze” candidatura lui Rishi Sunak, fost ministru de Finanțe, la funcția de prim-ministru și că a refuzat să plece de bunăvoie din Downing Street 10, reședința tradițională a șefilor guvernului britanic, relatează The Guardian.

Trei miniștri ai cabinetului lui Johnson s-a înscris în competiție, iar unii parlamentarii conservatori se tem că bătălia internă pentru conducerea partidului riscă să provoace mai multe daune conservatorilor decât căderea lui Margaret Thatcher, în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Un oficial de rang înalt din partid l-a acuzat pe Johnson că a instalat parlamentari nepotriviți în posturi guvernamentale în momentul în care și-a dat seama că-și va pierde funcția, „pentru a cauza probleme maxime succesorului său”, care va trebui să-i demită pe cei mai mulți dintre ei după preluarea mandatului.

„Acele numiri au fost cel mai îngrozitor lucru pe care l-am văzut în politică. A fost evident o încercare de a sabota primele săptămâni de mandat ale succesorului său”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

O altă personalitate de rang înalt din guvern a adăugat că Johnson a fost atât de supărat pentru felul în care a fost înlăturat, încât acum intenționează să se răzbune pe cei pe care îi considera responsabili și să influențeze evenimentele din exterior, de fiecare dată când are ocazia să facă acest lucru.

„Aceasă administrație nu va fi tocmai liniștită. Există multă furie cu privire la modul în care s-au întâmplat lucrurile. E clar că o mare parte din această furie se va concentra acum pe Rishi. Este în stilul lui Trump”, a spus sursa.

Un fost vicepreședinte, care supraveghează alegerea șefului partidului, Sir Charles Walker, a declarat că apelurile la calm nu au sens, deoarece există multă dușmănie.

„Oamenii ca mine pot spune la nesfârșit că Partidul Conservator nu trebuie distrus, dar nu vorm fi ascultați. Este clar că premierul a fost profund afectat de demisia lui Rishi, iar tabăra lui va trebui să absoarbă multă furie în zilele următoare”, a precizat Walker.

Între timp, aliații lui Johnson avertizează că partidul va regreta că l-a abandonat și i-au acuzat pe candidații care luptă pentru succesiunea sa că nu sunt capabili de aceleași realizări. Ei spun că Sunak, are o „loialitate și corectitudine” îndoielnice și îl acuză că a pus la cale de luni întregi un plan de a ajunge în fruntea guvernului, deși își mărturisește public loialitatea.

Rishi Sunak, fostul ministru al finanțelor al Marii Britanii

Fostul ministru de finanțe a obținut sprijinul unui număr mare de parlamentari britanici imediat după anunțul candidaturii sale la funcția de premier. Sunak este candidatul preferat și de membrii obișnuiți ai Partidului Conservator, un sfert dintre aceștia susținându-l, conform celui mai recent sondaj.