Principală  —  Ştiri   —   Biroul de legătură al NATO…

Biroul de legătură al NATO la Chișinău va fi deschis în decembrie 2017

Biroul de legătură al Organizației Tratatului Nord-Atlantic (NATO) la Chişinău este deja funcțional, iar deschiderea fizică a oficiului va avea loc în luna decembrie. Anunțul a fost făcut de către Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Reprezentanta NATO susține că tergiversarea inaugurării biroului a apărut din cauza unor proceduri financiare care trebuie respectate.

„Într-adevăr am văzut diverse interpretări, pot să vă asigur că nu este vorba nici de rea-voință de-o parte sau de alta și nici de întârzieri voite, dar trebuie să avem în vedere că avem anumite proceduri financiare care trebuie respectate, pentru că, până la urmă, e vorba de fonduri publice NATO, care sunt girate cu foarte mare atenție de cele 29 de țări membre ale Alianței, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând și spațiul fizic al acestui birou va fi deschis în decembrie”, a menționat Oana Lungescu

Reprezentanta Alianţei Nord-Atlantice  a declarat că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este de lungă durată şi există speranţa că va aduce un beneficiu reciproc, de exemplu, prin eliminarea pesticidelor din multe sate moldoveneşti, pentru curăţarea terenurilor agricole ca oamenii să le poată lucra. De asemenea, se va coopera întru asigurarea unei mai bune pregătiri în contracararea atacurilor cibernetice şi pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

Întrebată dacă dialogul R. Moldova cu NATO va ajuta la identificarea unei soluții durabile pentru criza transnistreană, reprezentanta a precizat că NATO susține eforturile internaționale pentru rezolvarea crizei, dar nu are un rol direct.

Amintim că la începutul anului 2017, când a fost anunțată deschiderea oficiului NATO, președintele Igor Dodon afirma că este împotrivă și că aceasta ar fi o provocare din partea partenerilor ţării sale şi nu un ajutor în soluţionarea conflictului din Transnistria. De asemenea, liderul moldovean a ameninţat că va închide acest oficiu de la Chişinău pentru că ar afecta neutralitatea R. Moldova, deși în Programul de cooperare NATO – R. Moldova, numit Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP), NATO recunoaște că R. Moldova este neutră conform Constituției și nu caută să adere în cadrul alianței.

Biroul de legătură care urmează să fie deschis reprezintă un oficiu diplomatic și civil, unde vor activa diplomați, unul dintre care dintr-o țară membră NATO, iar marea majoritate a angajaţilor vor fi cetăţeni moldoveni. NATO este o alianță politico-militară defensivă, cu 29 de state democratice și multe țări partenere pe tot globul, care au scopul să mențină securitatea statelor și popoarelor lor.