Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BCR Chișinău, cumpărată de către…

BCR Chișinău, cumpărată de către o altă bancă din R. Moldova. Ce efect va avea schimbarea pentru clienți

Imagine simbol

Banca Comercială Română S.A. și Banca Comercială Victoriabank S.A. au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de Banca Comercială Română în filiala BCR Chișinău S.A., anunță cea din urmă într-un comunicat. Finalizarea tranzacției ar urma să aibă loc în a doua parte a anului 2023.

Până la primirea aprobărilor necesare de la autorități, BCR Chișinău și Victoriabank își vor desfășura activitatea independent, după care va avea loc integrarea BCR Chișinău în Victoriabank.

„Pentru BCR, această decizie ține de strategia de a ne concentra exclusiv asupra dezvoltării businessului din România, în timp ce pentru toate părțile interesate – colegi, clienți și parteneri -, preluarea BCR Chișinău de către Victoriabank reprezintă deschiderea unui nou ecosistem de parteneriate și sinergii comerciale. În perioada imediat următoare, prioritatea noastră, alături de parteneri, este să asigurăm o tranziție cât mai simplă pentru clienți și colegi”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română și Președinte al Consiliului de Supraveghere BCR Chișinău.

BCR Chișinău are peste 13 000 de clienți activi, 110 angajați și patru unități, două în Chișinău, respectiv câte o unitate în Cahul și Bălți, pe când Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300 000 de clienți activi și 70 de sedii în toată țara.

„Această achiziție reconfirmă misiunea Victoriabank de a-și consolida poziția pe piața bancară și angajamentul de a fi un susținător al economiei Republicii Moldova. Victoriabank și BCR Chișinău au un model de business asemănător, cu produse și servicii pentru clienții persoane fizice și juridice. Apreciem realizările de până acum ale BCR Chișinău și loialitatea ridicată a clienților săi”, a declarat Levon Khanikyan, CEO Victoriabank.

Într-un mesaj transmis clienților, BCR Chișinău a subliniat că „în acest moment, nimic nu se schimbă pentru aceștia, iar fluxul de lucru va fi același”.

Odată finalizată tranzacția, Victoriabank va deveni proprietara BCR Chișinău și va prelua portofoliul de clienți, proiecte și servicii, împreună cu echipa și bunurile imobile (sucursalele) BCR Chișinău.

„La acel moment va avea loc un proces de integrare, iar etapele acestuia vor fi anunțate pe toate canalele de comunicare, către toți clienții”, a mai spus echipa BCR Chișinău.

Finalizarea tranzacției va fi supusă mai multor condiții, inclusiv aprobarea Băncii Naționale a Moldovei, a Băncii Naționale a României, a Băncii Centrale Europene, a Consiliului Concurenței din R. Moldova și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare din R. Moldova.