Principală  —  IMPORTANTE   —   BBC: Un vaccin anti-COVID-19 elaborat…

BBC: Un vaccin anti-COVID-19 elaborat de cercetătorii de la Oxford declanșează răspuns imun și până la final de an ar putea fi administrat

sursa: OXFORD UNIVERSITY

Cercetătorii de la Oxford ar fi obținut rezultate îmbucurătoare și optimiste cu un vaccin anti COVID-19, transmite BBC. Vaccinul ar fi unul sigur și care a declanșat răspuns imun la administrare pe un eșantion de 1077 de persoane.

Potrivit BBC, rezultatele sunt foarte promițătoare, dar cercetătorii avertizează că este prea curând pentru a trage concluzii finale, de vreme ce cerecetările continuă.

Guvernul britanic însă, a comandat deja peste 100 de milioane de doze.

Vaccinul ChAdOx1 nCoV-19 a fost creat într-un temen record, fără precedent în istoria cercetărilor specialiștilor. A fost creat dintr-un virus care provoacă răceală cipanzeilor și a fost modificat astfel ca să semene cât mai mult cu un coronavirus.

Oamenii de știință ar fi modificat acest virus prin transferul informației genetice din proteina Spike S1, care formează țepii asemănători unei coroane din coronavirus, astfel ca vaccina să semene cât mai mult cu acest virus și odată ajuns în organism, sistemul imun să știe cum să lupte cu el.

Potrivit primelor rezultate ale experimentelor, nivelul de limfocite T și de anticorpi, esențiale în lupta cu coronavirusul a arătat un nivel maxim la 14 zile și respectiv 28 de zile de la administrare.

„Rezultatele sunt foarte promițătoare și credem că această reacție este una de protecție. Întrebarea de bază rămâne dacă vaccinul oferă protecție tuturor oamenilor și încă așteptăm rezultate”, a declarat pentru BBC, profesorul Andrew Pollard.

Pollard spune că în urma testării, 90 la sută din pacienți au dezvoltat anticorpi în limite normale și doar 10 pacienți au avut nevoie de două doze pentru a crește nivelul acestora, lucru care de asemenea oferă optimism cercetătorilor.

Deocamdată, testele au relevat că vaccinul este relativ sigur, însă 70 la sută dintre pacienți au dezvoltat efecte secundare ca febră și dureri de cap care însă, au putut fi tratate cu un tratament pe bază de paracetamol.

Chiar dacă rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii vor intra în a doua fază a dezvoltării vaccinului. Astfel, în perioada imediat următoare, peste 10 mii de persoane din Marea Britanie vor fi testate, iar studiul urmează să fie efectuat și pe 30 de mii de pacienți din SUA, 2 mii în Africa de Sud și alți 5 mii în Brazilia.

Cercetătorii estimează că dacă rezultatele testelor vor fi la fel de bune, atunci vaccinul va putea fi gata până la sfârșitul anului. Cu toate acestea, el nu va putea fi folosit la scară largă, putând fi administrat inițial doar pentru persoanele cu un risc de infectare sporit. Ulterior, pe parcursul anului viitor va putea fi vaccinată întreaga populația Marii Britanii, mai spun cercetătorii.

Deocamdată, la nivel internațional, rezultate similare au mai obținut un laborator american, unul german și un altul din China. În total, în lume 23 de companii sunt la nivel de testare a unui vaccin, iar alte 140 abia au început cercetările.