Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Banca Centrală a Federației Ruse…

Banca Centrală a Federației Ruse a înghețat investițiile străine în valori mobiliare rusești

Banca centrală a Rusiei a ordonat participanților profesioniști de pe piața de valori să suspende executarea tuturor ordinelor de vânzare a valorilor mobiliare rusești de către persoane juridice și persoane fizice străine, începând de luni dimineață, 28 februarie, transmite finanz.ru. Decizia băncii vine ca răspuns la sancțiunile occidentale.

Banca Centrală îngheață investițiile nerezidenților în toate tipurile de acțiuni și obligațiuni, rezultă din instrucțiunile autorității de reglementare către participanții profesioniști de pe piață, care sunt publicate de MMI. Autenticitatea documentului a fost confirmată de surse RBC din piața financiară.

Într-un document din 27 februarie, Banca Centrală rusească a dat instrucțiuni brokerilor ca începând cu luni, 28 februarie, de la ora 7:00, să suspende executarea tuturor ordinelor clienților – persoane juridice și persoane fizice străine pentru vânzarea valorilor mobiliare.

Decizia a fost luată „în legătură cu situația actuală de criză de pe piața financiară și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor legitime ale investitorilor de pe piețele financiare”, potrivit unui document semnat de vicepreședintele Băncii Centrale a Federația Rusă Philip Gabunia.

Potrivit Băncii Centrale, de la 1 februarie, nerezidenții dețineau obligațiuni de împrumut federal în valoare de 2,954 trilioane de ruble, precum și datorii valutare guvernamentale (euro obligațiuni) în valoare de 19,9 miliarde de dolari.

Investițiile străinilor în acțiuni și acțiuni ale fondurilor de investiții au fost estimate de Banca Centrală la 175 de miliarde de dolari la 1 iulie anul trecut. Cu toate acestea, de atunci suma a scăzut semnificativ ca urmare a vânzărilor care au măturat piața în ajunul războiului.

Investițiile străinilor în acțiuni ale fondurilor de investiții băncii rusești au fost estimate de Banca Centrală la 175 de miliarde de dolari la 1 iulie anul trecut. Cu toate acestea, de atunci suma a scăzut semnificativ ca urmare a vânzărilor care au afectat piața în ajunul războiului.

Țările occidentale au adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei. În noaptea de sâmbătă spre duminică (26-27 februarie), s-a dispus excluderea a numeroase bănci rusești din platforma interbancară Swift, a anunțat sâmbătă noapte Comisia Europeană. De asemenea, rezervele valutare ale Rusiei vor fi blocate prin înghețarea activelor Băncii Centrale, conformei șefei CE, Ursula von der Leyen.

Sunt vizate „toate băncile ruse deja sancționate de comunitatea internațională, precum și alte instituții, dacă va fi necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui țară prezidează în prezent grupul G7.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Comisia Europeană.

LIVE TEXT/ A cincea zi de război în Ucraina. Sirenele de alarmă răsună în Jîtomîr, Harkov si Dnipro. Serviciile secrete ucrainene sugerează că Belarus este „pregătită de a participa direct” la ofensiva Rusiei asupra Ucrainei