Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Avertisment CtEDO: Rusia „să se…

Avertisment CtEDO: Rusia „să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor”

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), sesizată de Kiev în cadrul unei proceduri de urgenţă, a cerut marţi Moscovei „să se abţină de la orice atac militar împotriva civililor şi bunurilor cu caracter civil” în Ucraina, informează France Presse, citată de Agerpres.

Este vorba despre „locuinţe, vehicule de urgenţă” şi mai ales „şcoli şi spitale” de pe „teritoriul atacat sau asediat de trupele ruse”, subliniază Curtea într-un comunicat.

„Acţiunea militară în desfăşurare (…) reprezintă un risc real şi permanent de violare a drepturilor populaţiei civile” conform Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, insistă CtEDO, cu sediul la Strasbourg.

Denunţând „încălcări masive ale drepturilor omului comise de trupele ruse”, Kievul a sesizat luni CEDO în temeiul articolului 39 din regulamentul său, care îi permite să dispună „măsuri provizorii” când reclamanţii sunt expuşi unui „risc real de daune ireparabile”.

În mod excepţional, preşedintele italo-islandez al acestei jurisdicţii, Robert Spano, a examinat personal această cerere, precizează CtEDO în comunicatul său.

Vineri, Consiliul Europei, al cărui braţ judiciar este CtEDO, a anunţat că „a suspendat” Rusia din principalele sale organisme, având însă grijă să precizeze că această ţară rămâne legată prin angajamentele asumate în ceea ce priveşte Convenţia europeană a drepturilor omului.

De asemenea, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) a anunţat luni deschiderea unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând „crime de război” şi „crime împotriva umanităţii”.

Cu o zi înainte, Kievul a acuzat deja Rusia că plănuieşte un genocid în Ucraina, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite.